Paté van wildzwijn en paddenstoelen uit de Wildbijbel



Zelf wildpaté maken is zoveel eenvoudiger dan je denkt, zeker met dit recept uit de Wildbijbel. Wildzwijnpate is zó ontzettend lekker

In de Wildbijbel van Peter Klosse stond een recept voor paté van ree, met een aantal suggesties voor andere wildsoorten waarmee je ‘ook zou kunnen maken. Ik koos voor wildzwijn, omdat die op dat moment goed betaalbaar was. Volgens de Wildbijbel kan het ook met hert, eend en duif. Dus kies je favoriet.

Eigenlijk is het een heel simpel recept om te maken. Er is weinig tijd voor nodig (los van wat wachttijd voor marineren en daarna opstijven) en je hoeft er ook niet super behendig in de keuken voor te zijn. Laten we wel wezen, als ik het kan… Dus zeker een keer proberen!

Voor een paté (genoeg voor 10 personen, als voorgerecht)

  • 500g wildzwijn, in grove stukken gesneden
  • 100g varkensnek (vraag erom bij je slager)
  • 100g vers vetspek (vraag erom bij je slager)
  • 10 plakken katenspek
  • 50g trompets de la mort paddenstoelen, fijngesneden
  • 50g cantharellen, fijngesneden
  • 25g gedroogd eekhoorntjesbrood (geweekt), fijngesneden
  • 2el olie
  • 50ml wildfond
  • 50g gekookte kastanjes, fijngesneden
  • 50g hazelnoten, fijngesneden
  • 10 jeneverbessen, gehalveerd
  • 1el bieslook, fijngehakt
  • ½ el Dijon mosterd
  • zout en witte peper, naar smaak

Voor de marinade

  • 200ml rode wijn
  • 100ml rode port
  • 1 sjalotje, fijngehakt
  • 4 takjes tijm
  • 2 teentjes knoflook, gehalveerd
  • ½ tl kleurzout (die heb ik overigens niet gebruikt)

Verder nodig: vleesmolen, cakeblik (of speciale terrine), huishoudfolie, braadslee, oven voorverwarmen op 140C

zelfgemaakte pate

Paté van wildzwijn en paddenstoelen uit de Wildbijbel

Om de paté van wildzijn te maken meng je eerst alle ingrediënten voor de marinade. Doe hier het vlees, varkensnek en vetspek in en laat een nacht (afgedekt) marineren). De dag erna leg je op een stuk plasticfolie – dat breed genoeg is om je cakeblik mee te bedekken – het katenspek dakpansgewijs neer. Je hebt niet de hele breedte van je cakeblik nodig trouwens. Bekleed het blik ermee, er moet wat overlap zijn om de bovenkant aan het eind ook te kunnen bekleden.

Zelf paté maken

Verhit een grote koekenpan met de olie en bak hierin de paddenstoelen op hoog vuur kort aan (knijp de geweekte paddenstoelen goed uit. Als je vers eekhoorntjesbrood kunt vinden kun je dat natuurlijk ook gebruiken, gebruik dan de dubbele hoeveelheid). Laat de paddenstoelen na het bakken afkoelen.

Wildfond

Giet de marinade nu door een zeef en vang het op. Verwijder de tijm en knoflook. In een pan verhit je het opgevangen vocht en kook dit – samen met de fond – in tot een stroperige saus. Draai het uitgelekte vlees, met het vetspek, nu door de middelplaat van de vleesmolen en vang het op in een schone kom. Meng dit met het ingekookte vocht en voeg de kastanjes, hazelnoten, jeneverbessen, paddenstoelen en bieslook toe. Zorg dat het goed gemengd is. Breng op smaak met zout, witte peper en mosterd.

Wildpate_voor.jpg

Terrine met paté

Vul de terrine/blik met het mengsel en druk het goed stevig aan. Vouw de bovenkant van het spek nu dicht over het vlees en daarna gaat de rest van het plasticfolie aan de bovenkant erover. Druk nog een keer goed aan. Verwarm de oven voor op 140C, en zet een waterkoker aan voor kokend water.

Zet het blik in de braadslee en vul die, tot de helft, met kokend water. Zet voorzichtig in de voorverwarmde oven en gaar de paté gedurende 45 minuten. Haal ‘daarna uit de braadslee, laat afkoelen en vervolgens een nacht opstijven in de koelkast. Haal pas dan het folie eraf.

Paté recept

Serveer, als je de paté als voorgerecht serveert, in dikke plakken. Lekker met een schepje cranberrysaus of vijgenjam erbij. Wij aten de paté bij de borrel, heerlijk was ‘ie! Je hebt dus nu een heerlijk paté recept om bijvoorbeeld op feestdagen te serveren.

Wildpaté invriezen

Je kunt de paté ook (in plakken) invriezen, doe dat zo snel mogelijk en verpak iedere plak apart.

Gepubliceerd op 14 november 2018


1 reactie

  1. Anke schreef:

    Afgelopen weekend gemaakt met ree. Hij was heerlijk! Ik heb 50/50 cantharellen en eekhoorntjesbrood gebruikt, beide in gedroogde vorm gekocht en voor gebruik geweekt. Handig dat je in de omschrijving zet hoeveel paddenstoelen je nodig hebt in verse of gedroogde vorm. Voordeel van gedroogde paddenstoelen (naast de verkrijgbaarheid): je houdt een lekkere paddenstoelenfond over van het water waarin je paddenstoelen weekt.
    Dank voor het delen van dit recept!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!