Vis van de maand januari – met spinazie en feta gevulde pijlstaartinktvis



Samenwerking – De meeste van ons zullen inktvis wel eens gegeten hebben in de vorm van gefrituurde ringetjes, ook wel calamari genoemd. Vaak een beetje een taaie, rubberachtige snack aan de viskraam. Maar wist je dat je met inktvis echt geweldig kunt koken?

In dit eerste deel van Vis van de Maand – dat ik schrijf in samenwerking met het Nederlands visbureau – gaan we aan de slag met verse pijlstaartinktvis. Laat ik je eerst wat meer over deze vis vertellen.

gevuld_inktvis ovenschaal Smulpaapje

Pijlstaartinktvis in de Noordzee

Want de Noordzee zit vol met deze vis, die in tegenstelling tot octopus, tien ledematen heeft. Aan hun achterlijf zitten twee vinnen, waardoor ze lijken op een pijl. Vandaar hun naam, pijlstaartinktvis. Bij de visboer zie je ze in verschillende grootte liggen, maar over het algemeen worden ze maximaal 60 centimeter.

Schoonmaken van pijlstaartinktvis

Hoewel het niet heel ingewikkeld is om zelf je verse pijlstaartinktvis schoon te maken doen de meeste visboeren dat met plezier voor je. Neem wel ook de tentakels mee, want die zijn ook super lekker en worden in dit gerecht ook gewoon gebruikt.

Inktvis schoonmaken

 Zelf schoonmaken

Als je de vis zelf wilt schoonmaken trek je, voorzichtig!, de ingewanden uit de vis en snijd je de tentakels, nét onder de ogen, van de vis af. (zie hierboven, stap 1 en stap 2) De kop, net als de bek, gooi je weg. Check of er nog een hard stukje in de vis zit (het ziet er een beetje uit als plastic, dat is het niet!) en als dat zo is haal je die er ook uit. Dan nog het paarsige vliesje van de vis afhalen. Check de binnenkant nog even, het moet echt mooi glad zijn en spoel tenslotte nog even goed uit.

Inktvis zonder zand

Voor je met de vis aan de slag gaat, ook als de visboer ‘heeft schoongemaakt, is het belangrijk de binnen- en buitenkant nog even goed schoon te spoelen onder stromend water. Zo weet je zeker dat je straks niet op een zandkorrel bijt! Goed, we gaan de keuken in nu!

Ik ben voor dit recept er van uit gegaan dat de volwassenen een hele inktvis eten en je er eentje deelt met twee kinderen. Maar je kunt de vulling ook prima over vier inktvissen verdelen, er is genoeg!

Makkelijk recept met pijlstaartinktvis

3 pijlstaartinktvissen, schoongemaakt (inclusief tentakels, die snijd je fijn)
300g verse spinazie
1 teen knoflook, geraspt (of heel fijn gehakt)
1 kleine rode ui, fijn gesnipperd
2el neutrale olie
100g Griekse feta (ik gebruik Dodoni)
50g amandelen, fijn gehakt
1tl gedroogde oregano
2el verse bieslook (fijn gesneden)
2el verse platte peterselie (fijn gesneden)
rasp van 1 citroen (boen die voor gebruik eerst goed schoon)
zout & ruim voldoende zwarte vers gemalen peper
verder nodig: satéprikkers

Voor erbij: frietjes en een Griekse salade

Zo maak je de met spinazie en feta gevulde pijlstaartinktvis

Fruit de knoflook en ui vijf minuten in de olie aan op medium vuur. Dan gaat, in delen, de spinazie erbij die je roerbakt tot ‘ie helemaal geslonken is. Doe alles in een zeef, laat goed uitlekken en als de spinazie is afgekoeld knijp je met je handen alle vocht er zoveel mogelijk uit. Snijd de spinazie daarna kleiner.

Gevulde inktvis

In een kom gaat de feta, gehakte noten, bieslook, peterselie, citroenrasp, oregano, fijn gehakte tentakels, zout en genoeg zwarte peper. Doe daar de spinazie bij en meng alles goed door elkaar. Vul hiermee de holtes van je schone pijlstaartinktvis. Hou genoeg ruimte aan de bovenkant over, zodat je die kunt vastzetten met een satéprikker (knip die waar nodig bij, zodat ‘ie even groot is als de inktvis breed is aan de bovenkant).

gevuldeinktvis doorgesneden Smulpaapje

Gegrilde gevulde pijlstaartinktvis

Vet de buitenkant van de inktvis lichtjes in met olie en verhit een grote koekenpan op hoog vuur. Bak hierin de inktvis, aan weerszijde maximaal drie minuten. Tot ‘ie mooi goudbruin is en de binnenkant goed warm is. Niet té lang bakken, want daar wordt de inktvis taai van.

Serveer met een lekkere Griekse salade en (oven)frietjes. Eet smakelijk!
 

Gepubliceerd op 3 januari 2019


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
9 augustus 2020
camembert uit de oven
 
Camembert uit de oven met gekarameliseerde noten

Een van de meest ultieme borrelhapjes is camembert uit de oven. Helemaal met een topping van gekarameliseerde noten erop.
9 augustus 2020
scones met bramen
 
Scones met bramen

Scones kun je op diverse manieren maken, ik maak ze nu met bramen. Bramen zijn nu volop in het seizoen en geven je warme scone dat beetje extra.
9 augustus 2020
bramencompote
 
Bramencompote met granaatappel

Nu is het moment om bramen te plukken en er compote van te maken. Deze bramencompote met granaatappel maak je in minder dan een kwartier
7 augustus 2020
tomatensaus vers smulpaapje
 
Smulpaapje weekmenu – week 32

Ook dit weekmenu blijven we nog even in zomerse sferen. Met makkelijke maaltijden, gemaakt met minimale inspanning.
4 augustus 2020
courgette inmaken
 
Courgette inmaken

Maaike neemt ons vanaf Curaçao mee in de wereld van courgette inmaken. Wist jij dat je courgette kon inmaken? Nu heb je daar het beste recept voor!
3 augustus 2020
bietjes bbq
 
Bietjes van de barbecue

Als je bietjes op de barbecue poft, tover je ze daarna om in een heerlijke salade met feta en pijnboompitjes. Een lekker vega BBQ recept dus