Stoofpeertjes tarte tatin



Een super feestelijk kerstdessert, deze zelfgemaakte stoofpeertjes tarte tatin. Een fantastische afsluiter van je kerstdiner.

In dit kerstrecept combineer je het lekkerste van stoofpeertjes met knapperig deeg in één (na)gerecht. Het resultaat is deze stoofpeertjes tarte tatin.

Kies voor je eigen stoofpeertjes recept of gebruik mijn nieuwste versie van dit heerlijk winterse gerecht (suiker- en alcoholvrij) dat ik je ook meteen geef hieronder.

Bereid alle onderdelen voor, zodat je de tarte tatin op de dag zelf alleen nog maar hoeft te bakken. Want vers eet je deze tarte tatin natuurlijk wel het lekkerst. Voor extra verwennerij kan er natuurlijk een bolletje ijs bij…

Voor één tarte tatin met stoofpeertjes – ruim 8 stukken

Voor de stoofpeertjes (suiker- en alcoholvrij)

  • 1kg stoofpeertjes
  • 1 fles Spa duo (raspberry & blackberry)
  • 1 vanillepeul, zaadjes eruit geschraapt en hele peul
  • 4 kardemom peulen, gekneusd
  • 2 steranijs
  • 2 stokjes kaneel

Voor de tarte tatin

  • 5 stoofpeertjes
  • 100ml stoofperensap
  • 65gr roomboter
  • 25ml maple syrup
  • 7 plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooid
  • handje pecannoten, grof gehakt

Rond bakblik 24cm doorsnede, voorzien van bakpapier – oven voorverwarmen 180C (boven- en onderwarmte)

kerst tarte tatin

Stoofpeertjes zonder suiker of alcohol

Schil de peertjes (laat steeltjes eraan) en zet op met het vocht en de specerijen. Breng aan de kook, en zet dan het vuur lager. Laat ze zo 50-60 minuten zachtjes pruttelen. Controleer na 50 minuten of ze al gaar zijn. Haal, als de peertjes beetgaar zijn, ze eruit en zet even apart. Haal de specerijen eruit en het vocht kook je nu, op hoog vuur, verder in. Tot hier kun je alles al voorbereiden.

Tarte tatin met stoofpeertjes

Snijd de inmiddels afgekoelde peertjes in gelijke plakjes en leg die op de bodem van je bakblik. Verwarm 100ml van het kookvocht met de boter en maple syrup en giet dit over de peertjes. Verdeel de pecannoten erover en ertussen. Laat even afkoelen, voordat je het deeg erover legt.

Leg de ontdooide plakjes deeg op elkaar en rol op een bebloemd werkblad met een deegroller uit tot het net zo groot is als je bakblik. Dek hiermee de peertjes af en stop eventueel teveel aan deeg onder en tussen de peertjes. Prik een paar gaatjes in het deeg met een vork, zodat het tijdens het bakken niet teveel omhoog komt. Bak dit, in de voorverwarmde oven, een minuut of dertig, tot het deeg mooi goudbruin kleurt.

Feestelijk dessert

Haal het blik uit de oven en laat even iets afkoelen. Zet dan een groot bord op je bakblik en draai het, snel maar voorzichtig om. Je deeg zit nu keurig onder en de peertjes prijken aan de bovenkant. Serveer zo vers mogelijk, eventueel nog met een bolletje ijs erbij. Geniet!

Gepubliceerd op 6 december 2017


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!