Stoofpeertjes tarte tatin



Een super feestelijk kerstdessert, deze zelfgemaakte stoofpeertjes tarte tatin. Een fantastische afsluiter van je kerstdiner.

In dit kerstrecept combineer je het lekkerste van stoofpeertjes met knapperig deeg in één (na)gerecht. Het resultaat is deze stoofpeertjes tarte tatin.

Kies voor je eigen stoofpeertjes recept of gebruik mijn nieuwste versie van dit heerlijk winterse gerecht (suiker- en alcoholvrij) dat ik je ook meteen geef hieronder.

Bereid alle onderdelen voor, zodat je de tarte tatin op de dag zelf alleen nog maar hoeft te bakken. Want vers eet je deze tarte tatin natuurlijk wel het lekkerst. Voor extra verwennerij kan er natuurlijk een bolletje ijs bij…

Voor één tarte tatin met stoofpeertjes – ruim 8 stukken

Voor de stoofpeertjes (suiker- en alcoholvrij)

  • 1kg stoofpeertjes
  • 1 fles Spa duo (raspberry & blackberry)
  • 1 vanillepeul, zaadjes eruit geschraapt en hele peul
  • 4 kardemom peulen, gekneusd
  • 2 steranijs
  • 2 stokjes kaneel

Voor de tarte tatin

  • 5 stoofpeertjes
  • 100ml stoofperensap
  • 65gr roomboter
  • 25ml maple syrup
  • 7 plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooid
  • handje pecannoten, grof gehakt

Rond bakblik 24cm doorsnede, voorzien van bakpapier – oven voorverwarmen 180C (boven- en onderwarmte)

kerst tarte tatin

Stoofpeertjes zonder suiker of alcohol

Schil de peertjes (laat steeltjes eraan) en zet op met het vocht en de specerijen. Breng aan de kook, en zet dan het vuur lager. Laat ze zo 50-60 minuten zachtjes pruttelen. Controleer na 50 minuten of ze al gaar zijn. Haal, als de peertjes beetgaar zijn, ze eruit en zet even apart. Haal de specerijen eruit en het vocht kook je nu, op hoog vuur, verder in. Tot hier kun je alles al voorbereiden.

Tarte tatin met stoofpeertjes

Snijd de inmiddels afgekoelde peertjes in gelijke plakjes en leg die op de bodem van je bakblik. Verwarm 100ml van het kookvocht met de boter en maple syrup en giet dit over de peertjes. Verdeel de pecannoten erover en ertussen. Laat even afkoelen, voordat je het deeg erover legt.

Leg de ontdooide plakjes deeg op elkaar en rol op een bebloemd werkblad met een deegroller uit tot het net zo groot is als je bakblik. Dek hiermee de peertjes af en stop eventueel teveel aan deeg onder en tussen de peertjes. Prik een paar gaatjes in het deeg met een vork, zodat het tijdens het bakken niet teveel omhoog komt. Bak dit, in de voorverwarmde oven, een minuut of dertig, tot het deeg mooi goudbruin kleurt.

Feestelijk dessert

Haal het blik uit de oven en laat even iets afkoelen. Zet dan een groot bord op je bakblik en draai het, snel maar voorzichtig om. Je deeg zit nu keurig onder en de peertjes prijken aan de bovenkant. Serveer zo vers mogelijk, eventueel nog met een bolletje ijs erbij. Geniet!

Gepubliceerd op 6 december 2017


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.