Stoofpeertjes tarte tatin

Een super feestelijk kerstdessert, deze zelfgemaakte stoofpeertjes tarte tatin. Een fantastische afsluiter van je kerstdiner.
In dit kerstrecept combineer je het lekkerste van stoofpeertjes met knapperig deeg in één (na)gerecht. Het resultaat is deze stoofpeertjes tarte tatin.
Kies voor je eigen stoofpeertjes recept of gebruik mijn nieuwste versie van dit heerlijk winterse gerecht (suiker- en alcoholvrij) dat ik je ook meteen geef hieronder.
Bereid alle onderdelen voor, zodat je de tarte tatin op de dag zelf alleen nog maar hoeft te bakken. Want vers eet je deze tarte tatin natuurlijk wel het lekkerst. Voor extra verwennerij kan er natuurlijk een bolletje ijs bij…
Voor één tarte tatin met stoofpeertjes – ruim 8 stukken
Voor de stoofpeertjes (suiker- en alcoholvrij)
- 1kg stoofpeertjes
- 1 fles Spa duo (raspberry & blackberry)
- 1 vanillepeul, zaadjes eruit geschraapt en hele peul
- 4 kardemom peulen, gekneusd
- 2 steranijs
- 2 stokjes kaneel
Voor de tarte tatin
- 5 stoofpeertjes
- 100ml stoofperensap
- 65gr roomboter
- 25ml maple syrup
- 7 plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooid
- handje pecannoten, grof gehakt
Rond bakblik 24cm doorsnede, voorzien van bakpapier – oven voorverwarmen 180C (boven- en onderwarmte)
Stoofpeertjes zonder suiker of alcohol
Schil de peertjes (laat steeltjes eraan) en zet op met het vocht en de specerijen. Breng aan de kook, en zet dan het vuur lager. Laat ze zo 50-60 minuten zachtjes pruttelen. Controleer na 50 minuten of ze al gaar zijn. Haal, als de peertjes beetgaar zijn, ze eruit en zet even apart. Haal de specerijen eruit en het vocht kook je nu, op hoog vuur, verder in. Tot hier kun je alles al voorbereiden.
Tarte tatin met stoofpeertjes
Snijd de inmiddels afgekoelde peertjes in gelijke plakjes en leg die op de bodem van je bakblik. Verwarm 100ml van het kookvocht met de boter en maple syrup en giet dit over de peertjes. Verdeel de pecannoten erover en ertussen. Laat even afkoelen, voordat je het deeg erover legt.
Leg de ontdooide plakjes deeg op elkaar en rol op een bebloemd werkblad met een deegroller uit tot het net zo groot is als je bakblik. Dek hiermee de peertjes af en stop eventueel teveel aan deeg onder en tussen de peertjes. Prik een paar gaatjes in het deeg met een vork, zodat het tijdens het bakken niet teveel omhoog komt. Bak dit, in de voorverwarmde oven, een minuut of dertig, tot het deeg mooi goudbruin kleurt.
Feestelijk dessert
Haal het blik uit de oven en laat even iets afkoelen. Zet dan een groot bord op je bakblik en draai het, snel maar voorzichtig om. Je deeg zit nu keurig onder en de peertjes prijken aan de bovenkant. Serveer zo vers mogelijk, eventueel nog met een bolletje ijs erbij. Geniet!
Gepubliceerd op 6 december 2017