Sticky toffeepudding van Nigella Lawson



Het is een van mijn favoriete Engelse desserts; deze kleverige toffeecake die het midden houdt tussen een taartje en een toetje. Ik serveerde ‘na afloop van een zondagse lunch, en hij ging schoon op!

In het originele recept van Nigella wordt rietsuikermelasse gebruikt, die in de gemiddelde supermarkt in Nederland minder makkelijk te krijgen is. Ik heb ‘in mijn versie vervangen door golden syrup, maar honing zou eventueel ook kunnen.

Voor ruim 8 porties sticky toffeepudding

Voor de cake
200g gedroogde dadels, zonder pit – grof gehakt
200ml gekookt water
1tl bakingsoda
75g zachte ongezouten boter (plus extra om in te vetten)
2el golden syrup (of gebruik rietsuikermelasse, volgens het recept)
50g ruwe rietsuiker
2 grote eieren
150g bloem
2tl bakpoeder

Voor de toffeesaus
150g zachte ongezouten boter
300g ruwe rietsuiker
1el golden syprup (of gebruik rietsuikermelasse, volgens het recept)
200ml slagroom

Verder nodig: ovenschaal van ongeveer 23 cm – oven voorverwarmen 160C (hetelucht)

Sticky toffeepudding Nigella

Doe de dadels, kokend water en bakingsoda in een kom, roer even door en laat dan tien minuten staan. Klop ondertussen de zachte boter en golden syrup (of honing) met een mixer. Voeg de rietsuiker toe en mix weer, tot het is opgenomen. Dan één voor één de eieren erbij, per keer mix je tot het ei in z’n geheel is opgenomen. Voeg tot slot bloem en bakpoeder toe en meng dit tot je een glad beslag hebt.

Toffeecake uit Bij mij aan tafel

Roer met een vork de dadels door en prak ze een beetje fijner. Met vocht en al mogen ze nu bij het beslag, dat je nog even rustig doorklopt. Doe dit in de ingevette ovenschaal en bak in de voorverwarmde oven, 30-35 minuten (tot een satéprikker er schoon uitkomt). Haal de cake dan uit de oven en prik er met een satéprikker over de hele cake heen gaatjes die (daar komt straks de saus lekker in)

Toffeesaus

Zodra de cake klaar is en staat af te koelen maak je de toffeesaus, voor over de cake. Smelt hiervoor de boter, golden syrup (in dit geval zou je ook dezelfde hoeveelheid donkere basterdsuiker kunnen gebruiken) en rietsuiker in een pan, met dikke bodem. Roer, als de boter gesmolten is, rustig tot alle andere ingrediënten ook gesmolten zijn. Meng er dan de slagroom door en zet het vuur hoger. Wacht tot de saus borrelt en neem die dan van het vuur.

Kleverige Toffeecake

Schenk een kwart van de saus nu over de cake. Duw de saus met een spatel naar de randen, zodat de hele cake is bedekt met een dik, kleverig glazuur. Leg een deksel op de pan om de rest van de saus warm te houden. Laat de cake zo een kwartiertje staan. Serveer daarna met de rest van de saus en eventueel nog wat room erbij.

Restjes sticky toffeepudding

Koud, zonder extra saus, is de sticky toffeepudding ook heerlijk bij de koffie/thee. Maar ik heb zo het vermoeden dat er niet echt wat over gaat blijven…. De smaak van sticky toffeepudding te pakken? Maak dan ook eens de variant van Yvette van Boven, mijn versie van dat recept vind je hier.

Gepubliceerd op 3 december 2017


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 augustus 2020
courgette inmaken
 
Courgette inmaken

Maaike neemt ons vanaf Curaçao mee in de wereld van courgette inmaken. Wist jij dat je courgette kon inmaken? Nu heb je daar het beste recept voor!
3 augustus 2020
bietjes bbq
 
Bietjes van de barbecue

Als je bietjes op de barbecue poft, tover je ze daarna om in een heerlijke salade met feta en pijnboompitjes. Een lekker vega BBQ recept dus
2 augustus 2020
 
De 5 lekkerste recepten met verse pesto

Verse, zelfgemaakte pesto is de basis voor zo ongelofelijk veel lekkere recepten. Want er is meer dan pasta pesto. Kijk maar!
2 augustus 2020
geklopte boter
 
Geklopte borrelboter à la Felix Amsterdam

Het is dé trend dit jaar; geklopte boter. Bij Felix Amsterdam at ik de lekkerste geklopte boter ooit. En dit is hét recept!
1 augustus 2020
pesto vers
 
De lekkerste zelfgemaakte verse pesto

In een handomdraai maak je zelf de allerlekkerste verse, pesto. met maar een paar ingrediënten. Je wilt nooit meer anders!
30 juli 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 31

Een zomers weekmenu voor wie niet op vakantie gaat, maar wel lekker zomers wil eten. Of voor als je terugkomt en nog niet toe bent aan de realiteit ...