Sticky toffeepudding van Nigella Lawson



Het is een van mijn favoriete Engelse desserts; deze kleverige toffeecake die het midden houdt tussen een taartje en een toetje. Ik serveerde ‘na afloop van een zondagse lunch, en hij ging schoon op!

In het originele recept van Nigella wordt rietsuikermelasse gebruikt, die in de gemiddelde supermarkt in Nederland minder makkelijk te krijgen is. Ik heb ‘in mijn versie vervangen door golden syrup, maar honing zou eventueel ook kunnen.

Voor ruim 8 porties sticky toffeepudding

Voor de cake
200g gedroogde dadels, zonder pit – grof gehakt
200ml gekookt water
1tl bakingsoda
75g zachte ongezouten boter (plus extra om in te vetten)
2el golden syrup (of gebruik rietsuikermelasse, volgens het recept)
50g ruwe rietsuiker
2 grote eieren
150g bloem
2tl bakpoeder

Voor de toffeesaus
150g zachte ongezouten boter
300g ruwe rietsuiker
1el golden syprup (of gebruik rietsuikermelasse, volgens het recept)
200ml slagroom

Verder nodig: ovenschaal van ongeveer 23 cm – oven voorverwarmen 160C (hetelucht)

Sticky toffeepudding Nigella

Doe de dadels, kokend water en bakingsoda in een kom, roer even door en laat dan tien minuten staan. Klop ondertussen de zachte boter en golden syrup (of honing) met een mixer. Voeg de rietsuiker toe en mix weer, tot het is opgenomen. Dan één voor één de eieren erbij, per keer mix je tot het ei in z’n geheel is opgenomen. Voeg tot slot bloem en bakpoeder toe en meng dit tot je een glad beslag hebt.

Toffeecake uit Bij mij aan tafel

Roer met een vork de dadels door en prak ze een beetje fijner. Met vocht en al mogen ze nu bij het beslag, dat je nog even rustig doorklopt. Doe dit in de ingevette ovenschaal en bak in de voorverwarmde oven, 30-35 minuten (tot een satéprikker er schoon uitkomt). Haal de cake dan uit de oven en prik er met een satéprikker over de hele cake heen gaatjes die (daar komt straks de saus lekker in)

Toffeesaus

Zodra de cake klaar is en staat af te koelen maak je de toffeesaus, voor over de cake. Smelt hiervoor de boter, golden syrup (in dit geval zou je ook dezelfde hoeveelheid donkere basterdsuiker kunnen gebruiken) en rietsuiker in een pan, met dikke bodem. Roer, als de boter gesmolten is, rustig tot alle andere ingrediënten ook gesmolten zijn. Meng er dan de slagroom door en zet het vuur hoger. Wacht tot de saus borrelt en neem die dan van het vuur.

Kleverige Toffeecake

Schenk een kwart van de saus nu over de cake. Duw de saus met een spatel naar de randen, zodat de hele cake is bedekt met een dik, kleverig glazuur. Leg een deksel op de pan om de rest van de saus warm te houden. Laat de cake zo een kwartiertje staan. Serveer daarna met de rest van de saus en eventueel nog wat room erbij.

Restjes sticky toffeepudding

Koud, zonder extra saus, is de sticky toffeepudding ook heerlijk bij de koffie/thee. Maar ik heb zo het vermoeden dat er niet echt wat over gaat blijven…. De smaak van sticky toffeepudding te pakken? Maak dan ook eens de variant van Yvette van Boven, mijn versie van dat recept vind je hier.

Gepubliceerd op 3 december 2017


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.