Smulpaapje kookt! – Zomerse citroenrisotto met zalm
Een milde, frisse risotto, die juist in de zomer met verse erwtjes extra lekker is.
Is het geen op en top zomerse dag, of behoefte aan romig comfort food? Neem dan een half uurtje de tijd en je hebt een lekkere kom, smeuïge risotto op tafel staan waar iedereen van zal smullen!
Voor 4 personen
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, gesnipperd
2el neutrale olie
1 glas witte wijn
1L visbouillon (zelfgemaakt is het lekkerst, maar van een bouillonblokje mag ook hoor)
300g risottorijst 500g zalm, in blokjes
rasp van 1 citroen
1-2el citroenolie (Foodelicious)
400g erwtjes (vers heb je dan 1kg nodig, maar diepvries kan natuurlijk ook)
versgemalen zwarte peper & zeezout
Basis voor risotto
Fruit de ui en knoflook een paar minuten in de olie, om lekker wat smaak af te geven. Daar gaat de risotto bij, die je even omschept. Blus af met de witte wijn en roer de risotto om.(wil je geen alcohol gebruiken, begin dan meteen met de bouillon) Als de wijn is verdampt start dan met een flinke soeplepel bouillon. Blijf regelmatig roeren, zodat de rijst gelijkmatig in de bouillon kan garen. Het is altijd een beetje uitproberen hoe lang je nodig hebt en hoeveel bouillon. Mijn ervaring is dat met 20-25 minuten en een liter bouillon je risottorijst mooi al dente is. Maar proef vooral goed tussendoor, dan weet je het zeker!
Verse erwtjes
Tijdens het roeren in de risotto (mijn ultieme zen moment trouwens) kook je de erwtjes beetgaar. Voor verse erwtjes heb je een minuut of 3-4 nodig. Diepvrieserwtjes kun je gewoon overgieten met kokend water en na 2 minuten zijn ze goed. Snijd ook de zalm alvast in gelijke blokjes en rasp de citroen.
Zomerse risotto
Als de risotto bíjna klaar is roer je de erwtjes en zalm erdoor. De zalm heeft niet lang nodig en gaart in de risotto Breng nu op smaak met de citroenrasp, de citroenolie (proef na één eetlepel!) en met de versgemalen peper en zout. Dit is een risotto met vis, dus gaat er géén parmezaanse kaas door. Laat even een paar minuten staan, zodat de smaken lekker kunnen intrekken en dan buon appetito!
Gepubliceerd op 23 juli 2015