Smulpaapje kookt! – Zomerse citroenrisotto met zalm



Een milde, frisse risotto, die juist in de zomer met verse erwtjes extra lekker is.

Is het geen op en top zomerse dag, of behoefte aan romig comfort food? Neem dan een half uurtje de tijd en je hebt een lekkere kom, smeuïge risotto op tafel staan waar iedereen van zal smullen!

Voor 4 personen

1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, gesnipperd
2el neutrale olie
1 glas witte wijn
1L visbouillon (zelfgemaakt is het lekkerst, maar van een bouillonblokje mag ook hoor)
300g risottorijst 500g zalm, in blokjes
rasp van 1 citroen
1-2el citroenolie (Foodelicious)
400g erwtjes (vers heb je dan 1kg nodig, maar diepvries kan natuurlijk ook)
versgemalen zwarte peper & zeezout

Basis voor risotto

Fruit de ui en knoflook een paar minuten in de olie, om lekker wat smaak af te geven. Daar gaat de risotto bij, die je even omschept. Blus af met de witte wijn en roer de risotto om.(wil je geen alcohol gebruiken, begin dan meteen met de bouillon) Als de wijn is verdampt start dan met een flinke soeplepel bouillon. Blijf regelmatig roeren, zodat de rijst gelijkmatig in de bouillon kan garen. Het is altijd een beetje uitproberen hoe lang je nodig hebt en hoeveel bouillon. Mijn ervaring is dat met 20-25 minuten en een liter bouillon je risottorijst mooi al dente is. Maar proef vooral goed tussendoor, dan weet je het zeker!

Verse erwtjes

Tijdens het roeren in de risotto (mijn ultieme zen moment trouwens) kook je de erwtjes beetgaar. Voor verse erwtjes heb je een minuut of 3-4 nodig. Diepvrieserwtjes kun je gewoon overgieten met kokend water en na 2 minuten zijn ze goed. Snijd ook de zalm alvast in gelijke blokjes en rasp de citroen.

Zomerse risotto

Als de risotto bíjna klaar is roer je de erwtjes en zalm erdoor. De zalm heeft niet lang nodig en gaart in de risotto Breng nu op smaak met de citroenrasp, de citroenolie (proef na één eetlepel!) en met de versgemalen peper en zout. Dit is een risotto met vis, dus gaat er géén parmezaanse kaas door. Laat even een paar minuten staan, zodat de smaken lekker kunnen intrekken en dan buon appetito!

Gepubliceerd op 23 juli 2015


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
sangria
 
De lekkerste sangria

De allerlekkerste sangria maak je wat mij betreft deze zomer héél vaak. Dit is mijn fool proof recept voor rosé sangria.
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.