Smulpaapje kookt! – Zomerse citroenrisotto met zalm



Een milde, frisse risotto, die juist in de zomer met verse erwtjes extra lekker is.

Is het geen op en top zomerse dag, of behoefte aan romig comfort food? Neem dan een half uurtje de tijd en je hebt een lekkere kom, smeuïge risotto op tafel staan waar iedereen van zal smullen!

Voor 4 personen

1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, gesnipperd
2el neutrale olie
1 glas witte wijn
1L visbouillon (zelfgemaakt is het lekkerst, maar van een bouillonblokje mag ook hoor)
300g risottorijst 500g zalm, in blokjes
rasp van 1 citroen
1-2el citroenolie (Foodelicious)
400g erwtjes (vers heb je dan 1kg nodig, maar diepvries kan natuurlijk ook)
versgemalen zwarte peper & zeezout

Basis voor risotto

Fruit de ui en knoflook een paar minuten in de olie, om lekker wat smaak af te geven. Daar gaat de risotto bij, die je even omschept. Blus af met de witte wijn en roer de risotto om.(wil je geen alcohol gebruiken, begin dan meteen met de bouillon) Als de wijn is verdampt start dan met een flinke soeplepel bouillon. Blijf regelmatig roeren, zodat de rijst gelijkmatig in de bouillon kan garen. Het is altijd een beetje uitproberen hoe lang je nodig hebt en hoeveel bouillon. Mijn ervaring is dat met 20-25 minuten en een liter bouillon je risottorijst mooi al dente is. Maar proef vooral goed tussendoor, dan weet je het zeker!

Verse erwtjes

Tijdens het roeren in de risotto (mijn ultieme zen moment trouwens) kook je de erwtjes beetgaar. Voor verse erwtjes heb je een minuut of 3-4 nodig. Diepvrieserwtjes kun je gewoon overgieten met kokend water en na 2 minuten zijn ze goed. Snijd ook de zalm alvast in gelijke blokjes en rasp de citroen.

Zomerse risotto

Als de risotto bíjna klaar is roer je de erwtjes en zalm erdoor. De zalm heeft niet lang nodig en gaart in de risotto Breng nu op smaak met de citroenrasp, de citroenolie (proef na één eetlepel!) en met de versgemalen peper en zout. Dit is een risotto met vis, dus gaat er géén parmezaanse kaas door. Laat even een paar minuten staan, zodat de smaken lekker kunnen intrekken en dan buon appetito!

Gepubliceerd op 23 juli 2015


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
22 juni 2022
recept Laksa Vanja van der Leeden
 
Laksa met kip en garnalen

Laksa is de nieuwe ramen verkondigt Vanja van der Leeden in Insane. Ik ben zeker ook team Laksa, want deze noedelsoep is zó lekker!
13 juni 2022
vegan Raman
 
Vegan ramen met paddenstoelen

Een makkelijke, snelle, zelfgemaakte ramen op basis van groentebouillon en paddenstoelen. Zó lekker!
8 juni 2022
Pasta met bloemkool en citroen
 
Pasta met geroosterde bloemkool & citroen

Dit recept voor pasta met geroosterde bloemkool & citroen is een lekkere variant voor je makkelijke doordeweekse maaltijd.
4 juni 2022
gevulde paprika recept
 
Gevulde puntpaprika’s uit de oven met parelcouscous

Met verse groente en HAK Uit de Oven zet je een makkelijke, maar ook gezonde én lekkere maaltijd op tafel. Zoals deze gevulde puntpaprika’s.
30 mei 2022
bananenhavermoutmuffin-web2.jpg
 
Ontbijtmuffins met banaan & bosbessen

Ontbijtmuffins met banaan en bosbessen, die ook de rest van de dag trouwens prima smaken! Een eenvoudig en lekker muffinrecept
27 mei 2022
zoetzure kip
 
Zoetzure kip met ananas

Uit de keuken van Xi'an Famous Foods komt dit waanzinnig lekkere recept voor zoetzure kip met ananas. Je wilt nooit meer anders.