Smulpaapje kookt! – Zelfgemaakte tortilla’s



Grijp jij in de supermarkt ook altijd automatisch naar de kant en klare (wrap) tortilla’s. Wij ook. Tot nu! In New York aten we onlangst de luchtigste tortilla’s denkbaar. Ter plekke in het restaurant gemaakt. Héérlijk!

Dat moet toch ook thuis te doen zijn dacht ik nog? En dat is het. En vele malen makkelijker dan je denkt. Wat helemaal fijn is dat je ze voor meer kunt gebruiken dan alleen Mexicaans eten. Lees maar!

Voor 16 tortilla’s

450g bloem
5g zout
7g bakpoeder
80ml zonnebloemolie
250ml warm water

Tortilla’s zelf maken

Meng bloem, zout en bakpoeder goed door elkaar. Daar gaat de olie en het water bij. Heb je een handmixer met deeghaken, gebruik die. Een keukenmachine á la Kitchenaid kun je ook gebruiken, maar zorg dat die stevig genoeg is. Van de mijne (helaas geen echte Kitchenaid) is de platte haak erdoor gebroken. Uiteraard kun je ook met de handen kneden (wat ik moest doen, nadat de haak was afgebroken) maar dan heb je wel spierballen nodig.

Deeg voor tortilla’s

Het resultaat is hoe dan ook een bal elastisch deeg. Dat breek je nu door de helft. En die twee helften ieder ook weer door de helft. En zo ga je door tot je 16 stukjes deeg hebt. Draai daar balletjes van en plat die met de palm van je hand. Goed plat. Leg op een schaal/plank en dek af met een schone theedoek. Laat 15 minuten rusten.

Rollen maar

Verhit een grote koekenpan alvast op hoog vuur, terwijl je met een deegroller van de balletjes platte tortilla’s rolt. Doe dit op een goed bebloemd aanrecht, met idem deegroller zodat ze niet vastplakken. Doe dit tot alle balletjes plat zijn. Leg ze overigens niet uitgerold op elkaar, maar naast elkaar, anders plakken ze aan elkaar vast!

Verse tortilla’s

Als de pan goed warm is doe je de eerste erin. Eén minuut bakken, tot de onderkant mooi gekleurd is en wat goudkleurige puntjes heeft. Omdraaien en de andere kant nog een halve minuut. Gaat het te hard en krijg je zwarte puntjes zet dan het vuur iets lager. Duurt het te lang voor ze verkleuren, dan iets hoger vuur. Hoe langer je bezig bent hoe heter de pan, hou daar rekening mee.

Tips

Je hebt nu de lekkerste tortilla’s ooit. Makkelijk hé? En het mooie is, wat je niet meteen gebruikt voor de maaltijd, vries je heel makkelijk in voor later. En nog een tip: je kunt deze tortilla’s voor nog veel meer gebruiken. Wat dacht je ervan om deze tonijnwraps vanaf nu te maken met verse tortilla’s. Of maak deze NYC geinspireerde El Pastor tortilla’s

Gepubliceerd op 21 mei 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!