Smulpaapje kookt! Een klassiek zondags varkensgebraad
De Engelsen kennen een echte traditie met ‘roast dinners’. Op zondag een groot stuk gebraad op tafel met een aantal lekkere bijgerechten. Vaak is er dan na afloop nog voldoende vlees over om de dag erna van te genieten. Wij houden van dit soort tradities.
Smulpaapje geeft haar eigen draai aan een van deze klassiekers, de ‘roasted pork belly’.
Betaalbaar en lekker
Buikspek van het varken. Menig Nederlander haalt er z’n neus voor op, als zou het een minderwaardig stuk vlees zijn. Het is echter een stuk vlees dat a) betaalbaar is en waar je b) alle kanten mee uit kunt. We beginnen met de basis, als gebraad!
Voor vier personen
Kilo buikspek
1 el truffelhoning
zout & peper
Snufje chilipoeder
Erbij: ovenaardappeltjes
Weekendgerecht
Wat dit gebraad nodig heeft is tijd en nog eens tijd. Dit is geen gerecht dat je doordeweeks snel op tafel zet. Een ideaal weekendgerecht dus! En als altijd met grote stukken vlees, ga naar een goede slager. Vraag hem/haar ook om de vetrand kruislings in te snijden.
Wrijf de smaak erin
Wrijf dat vet in met wat olijfolie en goed wat zout waar het is ingesneden. Dit zorgt voor een knapperig korstje straks. En ja, dit is puur vet. Je hoeft het echter niet op te eten (hoewel wij het stiekem lekker vinden om een klein stukje ‘crackling’ te eten), maar het geeft wel alle smaak aan de rest van het vlees. De onderkant van het vlees kruid je met zout en versgemalen zwarte peper.
Slow roast
Het geheim van dit gerecht is de langzame garing. Verwarm je oven voor op 150 graden. Zet in een ovenschaal een rooster en leg daar het vlees op, met de vetrand naar boven. Op deze manier vang je het vet op dat uit het vlees komt en krijgt het die kenmerkende knapperige bovenkant. Het vlees zet je anderhalf uur in de oven. Daar hoef je voorlopig even niet meer naar om te kijken.
Bijgerechten
In de tussentijd kook je aardappels gaar en laat je die uitstomen. Hussel ze met wat olijfolie, zout, peper en paprikapoeder en doe in een ovenschaal. Deze mogen het laatste uur mee in de oven. Je krijgt straks aardappeltjes met een lekkere krokante bite, die nog zacht van binnen zijn.
Gekarameliseerde uien
Schil een drietal grote uien en snijd die in partjes. Nadat het gebraad 1,5 uur in de oven heeft gestaan haal je het eruit en doe je de uien in de ovenschaal. Over de bovenkant van het vlees gaat nu een goede eetlepel (truffel) honing en wat chilipoeder. Door de warmte van het vlees verspreid de honing zich over de gehele bovenkant. Help eventueel nog een handje door met een kwastje het hele vlees te voorzien van de honing. Dan gaat alles nog een half uur de oven in. De overtollige honing, in combinatie met het vet van het vlees, komt bij de uien die in de schaal liggen en karameliseren zo de uien. Schep ze af en toe om.
Rust is goed
Als het vlees in totaal twee uur oventijd heeft gehad is het klaar, maar dan komt het belangrijkste deel, het rusten. Hierdoor kan het vlees even bijkomen van de tijd in de oven en wordt het nóg sappiger. Je hoeft het niet af te dekken, maar laat het gewoon even 10 minuutjes staan. In die tijd dek je de tafel, haal je de aardappeltjes uit de oven en is je maaltijd klaar. Oh wat zal het lekker ruiken in je keuken!
Serveren
Snijd het gebraad in stukken en serveer met je favoriete groente, de ovenaardappeltjes en wat zelfgemaakte appelmoes. En hou je restjes over? Geen nood, daar hebben we een oplossing voor!
Gepubliceerd op 16 februari 2014