Smulpaapje kookt! Een klassiek zondags varkensgebraad



De Engelsen kennen een echte traditie met ‘roast dinners’. Op zondag een groot stuk gebraad op tafel met een aantal lekkere bijgerechten. Vaak is er dan na afloop nog voldoende vlees over om de dag erna van te genieten. Wij houden van dit soort tradities.

Smulpaapje geeft haar eigen draai aan een van deze klassiekers, de ‘roasted pork belly’.

Betaalbaar en lekker

Buikspek van het varken. Menig Nederlander haalt er z’n neus voor op, als zou het een minderwaardig stuk vlees zijn. Het is echter een stuk vlees dat a) betaalbaar is en waar je b) alle kanten mee uit kunt. We beginnen met de basis, als gebraad!

Voor vier personen

Kilo buikspek
1 el truffelhoning
zout & peper
Snufje chilipoeder

Erbij: ovenaardappeltjes

Weekendgerecht

Wat dit gebraad nodig heeft is tijd en nog eens tijd. Dit is geen gerecht dat je doordeweeks snel op tafel zet. Een ideaal weekendgerecht dus! En als altijd met grote stukken vlees, ga naar een goede slager. Vraag hem/haar ook om de vetrand kruislings in te snijden.

Wrijf de smaak erin

Wrijf dat vet in met wat olijfolie en goed wat zout waar het is ingesneden. Dit zorgt voor een knapperig korstje straks. En ja, dit is puur vet. Je hoeft het echter niet op te eten (hoewel wij het stiekem lekker vinden om een klein stukje ‘crackling’ te eten), maar het geeft wel alle smaak aan de rest van het vlees. De onderkant van het vlees kruid je met zout en versgemalen zwarte peper.

Slow roast

Het geheim van dit gerecht is de langzame garing. Verwarm je oven voor op 150 graden. Zet in een ovenschaal een rooster en leg daar het vlees op, met de vetrand naar boven. Op deze manier vang je het vet op dat uit het vlees komt en krijgt het die kenmerkende knapperige bovenkant. Het vlees zet je anderhalf uur in de oven. Daar hoef je voorlopig even niet meer naar om te kijken.

Bijgerechten

In de tussentijd kook je aardappels gaar en laat je die uitstomen. Hussel ze met wat olijfolie, zout, peper en paprikapoeder en doe in een ovenschaal. Deze mogen het laatste uur mee in de oven. Je krijgt straks aardappeltjes met een lekkere krokante bite, die nog zacht van binnen zijn.

Gekarameliseerde uien

Schil een drietal grote uien en snijd die in partjes. Nadat het gebraad 1,5 uur in de oven heeft gestaan haal je het eruit en doe je de uien in de ovenschaal. Over de bovenkant van het vlees gaat nu een goede eetlepel (truffel) honing en wat chilipoeder. Door de warmte van het vlees verspreid de honing zich over de gehele bovenkant. Help eventueel nog een handje door met een kwastje het hele vlees te voorzien van de honing. Dan gaat alles nog een half uur de oven in. De overtollige honing, in combinatie met het vet van het vlees, komt bij de uien die in de schaal liggen en karameliseren zo de uien. Schep ze af en toe om.

Rust is goed

Als het vlees in totaal twee uur oventijd heeft gehad is het klaar, maar dan komt het belangrijkste deel, het rusten. Hierdoor kan het vlees even bijkomen van de tijd in de oven en wordt het nóg sappiger. Je hoeft het niet af te dekken, maar laat het gewoon even 10 minuutjes staan. In die tijd dek je de tafel, haal je de aardappeltjes uit de oven en is je maaltijd klaar. Oh wat zal het lekker ruiken in je keuken!

Serveren

Snijd het gebraad in stukken en serveer met je favoriete groente, de ovenaardappeltjes en wat zelfgemaakte appelmoes. En hou je restjes over? Geen nood, daar hebben we een oplossing voor!

 

Gepubliceerd op 16 februari 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.