Smulpaapje kookt! Een klassiek zondags varkensgebraad



De Engelsen kennen een echte traditie met ‘roast dinners’. Op zondag een groot stuk gebraad op tafel met een aantal lekkere bijgerechten. Vaak is er dan na afloop nog voldoende vlees over om de dag erna van te genieten. Wij houden van dit soort tradities.

Smulpaapje geeft haar eigen draai aan een van deze klassiekers, de ‘roasted pork belly’.

Betaalbaar en lekker

Buikspek van het varken. Menig Nederlander haalt er z’n neus voor op, als zou het een minderwaardig stuk vlees zijn. Het is echter een stuk vlees dat a) betaalbaar is en waar je b) alle kanten mee uit kunt. We beginnen met de basis, als gebraad!

Voor vier personen

Kilo buikspek
1 el truffelhoning
zout & peper
Snufje chilipoeder

Erbij: ovenaardappeltjes

Weekendgerecht

Wat dit gebraad nodig heeft is tijd en nog eens tijd. Dit is geen gerecht dat je doordeweeks snel op tafel zet. Een ideaal weekendgerecht dus! En als altijd met grote stukken vlees, ga naar een goede slager. Vraag hem/haar ook om de vetrand kruislings in te snijden.

Wrijf de smaak erin

Wrijf dat vet in met wat olijfolie en goed wat zout waar het is ingesneden. Dit zorgt voor een knapperig korstje straks. En ja, dit is puur vet. Je hoeft het echter niet op te eten (hoewel wij het stiekem lekker vinden om een klein stukje ‘crackling’ te eten), maar het geeft wel alle smaak aan de rest van het vlees. De onderkant van het vlees kruid je met zout en versgemalen zwarte peper.

Slow roast

Het geheim van dit gerecht is de langzame garing. Verwarm je oven voor op 150 graden. Zet in een ovenschaal een rooster en leg daar het vlees op, met de vetrand naar boven. Op deze manier vang je het vet op dat uit het vlees komt en krijgt het die kenmerkende knapperige bovenkant. Het vlees zet je anderhalf uur in de oven. Daar hoef je voorlopig even niet meer naar om te kijken.

Bijgerechten

In de tussentijd kook je aardappels gaar en laat je die uitstomen. Hussel ze met wat olijfolie, zout, peper en paprikapoeder en doe in een ovenschaal. Deze mogen het laatste uur mee in de oven. Je krijgt straks aardappeltjes met een lekkere krokante bite, die nog zacht van binnen zijn.

Gekarameliseerde uien

Schil een drietal grote uien en snijd die in partjes. Nadat het gebraad 1,5 uur in de oven heeft gestaan haal je het eruit en doe je de uien in de ovenschaal. Over de bovenkant van het vlees gaat nu een goede eetlepel (truffel) honing en wat chilipoeder. Door de warmte van het vlees verspreid de honing zich over de gehele bovenkant. Help eventueel nog een handje door met een kwastje het hele vlees te voorzien van de honing. Dan gaat alles nog een half uur de oven in. De overtollige honing, in combinatie met het vet van het vlees, komt bij de uien die in de schaal liggen en karameliseren zo de uien. Schep ze af en toe om.

Rust is goed

Als het vlees in totaal twee uur oventijd heeft gehad is het klaar, maar dan komt het belangrijkste deel, het rusten. Hierdoor kan het vlees even bijkomen van de tijd in de oven en wordt het nóg sappiger. Je hoeft het niet af te dekken, maar laat het gewoon even 10 minuutjes staan. In die tijd dek je de tafel, haal je de aardappeltjes uit de oven en is je maaltijd klaar. Oh wat zal het lekker ruiken in je keuken!

Serveren

Snijd het gebraad in stukken en serveer met je favoriete groente, de ovenaardappeltjes en wat zelfgemaakte appelmoes. En hou je restjes over? Geen nood, daar hebben we een oplossing voor!

 

Gepubliceerd op 16 februari 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.