Smulpaapje kookt een ouderwetste kaasfondue



Kaas. Je kunt me er voor wakker maken! En in de winter is er niks lekkerder dan dippen in gesmolten kaas. Hadden we een open haard dan staken we ‘er voor je bij aan. Hopelijk gaat het gauw weer flink vriezen, zodat de kaasfondue op tafel kan!

En kaasfondue is natuurlijk ideaal om met z’n allen te eten. Groot en klein en wie z’n stukje brood in de kaasfondue kwijtraakt moet afwassen. Tenminste zo ging het bij ons thuis vroeger 🙂

Varieer er op los

Kaasfondue is er ook in alle soorten en varianten. Dat maakt het ook zo’n ideaal gerecht om te maken voor grote gezelschappen. Kies de kaas van je keuze en meng naar hartenlust. Hou je van pittig meng dan eens wat blauwe kaas door je basis. Of gebruik in plaats van wijn een bijzonder biertje. Leef je uit!

Basisrecept voor 4 personen

Geraspte kaas naar keuze – reken op 150 tot 200g per persoon)
Witte wijn (verhouding 2:1, dus bij 150g kaas gebruik je 75ml wijn)
½ teentje knoflook (hou je van pittig gebruik dan meer)
Nootmuskaat
Peper
Maïzena
Optioneel: lepeltje pittige mosterd

Kindervariant

Gebruik in plaats van witte wijn groentebouillon, in dezelfde verhouding als hierboven aangegeven

Zo maak je een basis kaasfondue

Idealiter maak je kaasfondue in een caquelon. Wrijf deze in met de opengesneden knoflook. Verhit de pan en doe er de wijn in. Laat goed heet worden (niet laten koken als je bouillon gebruikt!) en doe er dan beetje bij beetje de kaas bij. Voeg pas weer een nieuwe hoeveelheid toe als de vorige volledig is gesmolten.

Constante temperatuur is de sleutel

Je wilt de temperatuur zo constant mogelijk houden om te voorkomen dat de kaas afkoelt en weer gaat stollen. Tenslotte bind je de fondue met een beetje maïzena aangemaakt met scheutje wijn of bouillon (gebruik de verhouding zoals op de verpakking staat aangegeven). Dit helpt om de fondue te binden en voorkomt meteen ook dat de kaas en wijn los van elkaar blijven. Gebruik zoveel als nodig is om de dikte te krijgen die je wilt. Wil je de kaasfondue een beetje pit geven roer er dan op het eind een lepeltje mosterd door.

Dippen maar!

En dan komt het leukste deel; dippen! Zorg dat je alles vooraf klaar hebt gezet. Denk hierbij aan roosjes (kortgekookte) broccoli of bloemkool, kerstomaatjes, reepjes paprika, bloemkool, natuurlijk stokbrood. En heb je al eens tortillachips gebruikt? Aanrader! 😉

 

De kaas voor deze kaasfondue werd ter beschikking gesteld door www.delekkerstekaas.nl en het recept verscheen ook in de nieuwsbrief van Red een Kaas

Gepubliceerd op 27 januari 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!