Smulpaapje kookt een ouderwetste kaasfondue



Kaas. Je kunt me er voor wakker maken! En in de winter is er niks lekkerder dan dippen in gesmolten kaas. Hadden we een open haard dan staken we ‘er voor je bij aan. Hopelijk gaat het gauw weer flink vriezen, zodat de kaasfondue op tafel kan!

En kaasfondue is natuurlijk ideaal om met z’n allen te eten. Groot en klein en wie z’n stukje brood in de kaasfondue kwijtraakt moet afwassen. Tenminste zo ging het bij ons thuis vroeger 🙂

Varieer er op los

Kaasfondue is er ook in alle soorten en varianten. Dat maakt het ook zo’n ideaal gerecht om te maken voor grote gezelschappen. Kies de kaas van je keuze en meng naar hartenlust. Hou je van pittig meng dan eens wat blauwe kaas door je basis. Of gebruik in plaats van wijn een bijzonder biertje. Leef je uit!

Basisrecept voor 4 personen

Geraspte kaas naar keuze – reken op 150 tot 200g per persoon)
Witte wijn (verhouding 2:1, dus bij 150g kaas gebruik je 75ml wijn)
½ teentje knoflook (hou je van pittig gebruik dan meer)
Nootmuskaat
Peper
Maïzena
Optioneel: lepeltje pittige mosterd

Kindervariant

Gebruik in plaats van witte wijn groentebouillon, in dezelfde verhouding als hierboven aangegeven

Zo maak je een basis kaasfondue

Idealiter maak je kaasfondue in een caquelon. Wrijf deze in met de opengesneden knoflook. Verhit de pan en doe er de wijn in. Laat goed heet worden (niet laten koken als je bouillon gebruikt!) en doe er dan beetje bij beetje de kaas bij. Voeg pas weer een nieuwe hoeveelheid toe als de vorige volledig is gesmolten.

Constante temperatuur is de sleutel

Je wilt de temperatuur zo constant mogelijk houden om te voorkomen dat de kaas afkoelt en weer gaat stollen. Tenslotte bind je de fondue met een beetje maïzena aangemaakt met scheutje wijn of bouillon (gebruik de verhouding zoals op de verpakking staat aangegeven). Dit helpt om de fondue te binden en voorkomt meteen ook dat de kaas en wijn los van elkaar blijven. Gebruik zoveel als nodig is om de dikte te krijgen die je wilt. Wil je de kaasfondue een beetje pit geven roer er dan op het eind een lepeltje mosterd door.

Dippen maar!

En dan komt het leukste deel; dippen! Zorg dat je alles vooraf klaar hebt gezet. Denk hierbij aan roosjes (kortgekookte) broccoli of bloemkool, kerstomaatjes, reepjes paprika, bloemkool, natuurlijk stokbrood. En heb je al eens tortillachips gebruikt? Aanrader! 😉

 

De kaas voor deze kaasfondue werd ter beschikking gesteld door www.delekkerstekaas.nl en het recept verscheen ook in de nieuwsbrief van Red een Kaas

Gepubliceerd op 27 januari 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.