Smulpaapje kookt! – Verse champignonsoep



Volle, rijke smaken. Op en top herfst. Ideaal voor een zondagmiddag bij de kachel of openhaard. Knapperig brood erbij. Grote kom vol soep. Proef je het al?

Volgens mijn lief is dit een van de lekkerste soepen die ik gemaakt heb. Hij was in ieder geval in een mum van tijd op, dus ik geloof dat iedereen ‘lekker vond 😉 Maak een lekkere grote pan en geniet van het najaar in een kommetje!

Voor een grote pan soep

1 sjalotje, gesnipperd
teentje knoflook, fijngesneden
Scheutje neutrale olie
1,5L paddenstoelenbouillon (of gebruik groentebouillon)
2 aardappels (+/- 200g netto gewicht), geschild en in blokjes
2el kruidenkaas
500g gemengde champignons, schoongeborsteld en in kwarten gesneden
(Ik gebruikte een combi van gewone, kastanje en shitake paddenstoelen)
klont roomboter
Gedroogde tijm, naar smaak
zout en peper

Maak je eigen champignonsoep

Start met het fruiten van de sjalot en knoflook in een scheutje olie. Smaak moeten ze afgeven, ze hoeven geen kleur te krijgen, dus matig vuur. Daarbij gaat de aardappel en tweederde van de champignons. Schep even om en giet er dan de bouillon bij. Paddenstoelbouillonblokjes zijn steeds beter verkrijgbaar, het is de moeite waard om ze op de kop te tikken!

Breng de soep aan de kook, draai het vuur iets terug en laat pruttelen tot de aardappelblokjes gaar zijn. Dan de staafmixer erin en pureren.

Zelfgemaakte soep

In een koekenpan smelt je de boter en bak hierin de rest van de champignons goudbruin aan. Breng op smaak met tijm, zout en peper. Schep dit in de soep en roer er dan nog de kruidenkaas door, tot het mooi gesmolten is. Proef of er nog verder zout en peper bij moet en serveer in grote kommen met lekker vers, knapperig, brood.

Gepubliceerd op 5 november 2014


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
7 juli 2020
pasta zalm
 
Pasta met zalm en spinazie

Een romige citroensaus voor je pasta met verse zalm en spinazie maakt van een gewone doordeweekse maaltijd een klein culinair feestje. Zó lekker. En zó gemaakt!
7 juli 2020
dutch baby
 
Dutch baby met rabarber en aardbeien

Een Dutch baby is een van de lievelingsontbijtjes van onze dochter. Dit keer werd het een Dutch baby met verse rabarbercompote en aardbeien.
7 juli 2020
bulgur
 
Bulgursalade met broccoli en venkel

Tabouleh is een salade op basis van bulgur en daar kun je verschillende varianten mee maken. Dit keer maakte ik ‘m met vier soorten groente.
3 juli 2020
vega curry
 
Curry met aubergine en courgette

Deze geurige vegetarische curry met aubergine, courgette en tomaat staat in minder dan een half uur op tafel.
3 juli 2020
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.
2 juli 2020
 
Twee weken zonder gas op Curaçao, hoe kook je dan?

Nee, we zijn niet aan het verbouwen. Toch hadden wij ruim twee weken in ons huis op Curaçao geen gas. Maar hoe kook je dan?