Smulpaapje kookt! – Pastasalade met gerookte kip en avocado



Niets is voor mij zo gelijk aan mooi weer en buiten eten als pastasalade. En of je nou een pastasalade maakt met restjes groente en vlees of vis. Of je maakt deze pastasalade en houdt restjes over voor de dag erna met in de lunchtrommel, lekker is het altijd.

Deze in ieder geval zéker!

Voor 6 personen

1 zak pasta (500g) bijvoorbeeld fusilli
1 avocado, in blokjes
200g gerookte kipfilet, in blokjes
200g doperwtjes, kort gekookt
100g gerookte spek, krokant uitgebakken en in reepjes
1 komkommer (zonder zaadlijst), in blokjes
1 gele paprika, in blokjes
zongedroogde tomaatjes, naar smaak
zwarte olijven, naar smaak

Voor de dressing

180g (halfvolle) yoghurt
200ml karnemelk
1-2tl Dijon mosterd
1-2el mayonaise (DL citroenmayo)
2tl mangoazijn (of een andere goede fruitazijn)
versgemalen peper en (Maldon) zout

Verse pastasalade

Kook de pasta, volgens gebruiksaanwijzing maar nét iets korter dan je normaal zou doen. Zeker voor pastasalade is doorgekookte pasta echt niet lekker. Proef dus 2 minuten voor de reguliere kooktijd. Al dente is hoe je ‘wilt hebben. Als ‘ie zo goed als gaar is mogen de doperwten nog even kort meekomen, 1-2 minuten hoogstens. Giet alles af, spoel met koud water af en laat even uitdampen.

Textuur in de pastasalade

In de tussentijd bereid je de rest van de ingrediënten voor. Ik vind het het lekkerst als de rest van de ingrediënten zoveel mogelijk dezelfde grootte hebben, dat hapt qua textuur lekkerder. Snijd de komkommer in de lengte door en haal de zaadlijst met een theelepel eruit. Zo heb je minder vocht in je pastasalade. Meng alle gesneden ingrediënten met de pasta in een grote kom.

Dressing voor pastasalade

Voor de dressing doe je alle ingrediënten in een schoon, leeg jampotjes met deksel. Begin met 1tl mosterd en 1el mayonaise, proef daarna. Je kunt altijd nog extra erbij doen. Sluit het potje af met de deksel en schud. Giet de dressing over de pastasalade en meng goed door.

Persoonlijke voorkeur

Ik vind het persoonlijk het lekkerst als de pasta nog warm is als de dressing erover gaat, omdat dan de smaken zo lekker in de pasta kunnen trekken. Maar het kan ook prima als de pasta helemaal is afgekoeld. Schep als laatste de baconreepjes erdoor en je kunt aan tafel!

Restjes mee als lunch

Deze hoeveelheid is ruim genoeg voor zes personen. Da’s geen ramp als je maar met z’n vieren bent, want neem de pastasalade lekker mee als lunch. Onze dochter nam ‘m zelfs mee naar school.

Gepubliceerd op 12 juni 2015


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
2 juli 2020
 
Twee weken zonder gas op Curaçao, hoe kook je dan?

Nee, we zijn niet aan het verbouwen. Toch hadden wij ruim twee weken in ons huis op Curaçao geen gas. Maar hoe kook je dan?
2 juli 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 27

Een weekmenu brengt als het goed is rust in huis. Weten wat je gaat eten, geen eten hoeven weggooien, maar vooral lekker en snel aan tafel met het hele gezin. Dit eten we deze week.
30 juni 2020
restjes mosselen gebruiken
 
Spaanse mosselsoep met chorizo

Wat je doet met restjes mosselen? Deze soep maken natuurlijk. Want met het rokerige van chorizo geef je deze mosselsoep net die extra kick.
29 juni 2020
focaccia recept
 
Focaccia met olijf & zongedroogde tomaat

Hét recept voor Italiaanse focaccia met olijf en zongedroogde tomaat. Ik leg je ook uit hoe het deeg (met en zonder stoomoven) nooit kan mislukken.
25 juni 2020
couscousbowl
 
Smulpaapje weekmenu – week 26

Niet meer hoeven nadenken wat je eet, of je nu op zoek bent naar vis, vlees of vega. Dit staat er deze week op het menu.
22 juni 2020
 
Angel food cake met aardbeien

Angel cake is zo’n taart die je gewoon een keer gemaakt moet hebben. Een super luchtige taart op basis van eiwit. Dit is hoe je ‘m maakt.