Smulpaapje interviewt! – Suus Ruis
“Laat kinderen meehelpen met koken”
Suus (1974), moeder van zoon Caesar (6) ) groeit, samen met haar zus, na de scheiding van haar ouders op bij haar vader (presentator en showmaster Willem Ruis) in Laren. “Toen mijn ouders nog samen waren ging het er redelijk traditioneel aan toe. Mijn moeder kookte. De standaard dingen, Hollandse kost. Wel altijd afsluiten met een toetje, vla ofzo. Mijn vader deed nooit iets in huis, tot na de scheiding.
Private dining room
Toen ging hij leren koken, uit de Tip Culinair (lacht) en probeerde ook nieuwe dingen uit. Moesten we ineens asperges gaan eten. Met hem gingen we ook iedere week, op zondag uit eten. Het restaurant waar we altijd naar toe gingen had een private dining room, dan werd hij niet lastig gevallen. Het was overigens wel eten in de categorie standaard kindermenu, maar in die tijd was daar natuurlijk veel minder aandacht voor. Andere keren als we dan uit eten gingen was het bij de pizzeria in Laren, die er nu nog steeds is.”
Heb je dingen van vroeger overgenomen in de opvoeding van je eigen zoon?
“Net als ik vroeger, moet hij ook alles proeven. En ook hij gaat gewoon mee uit eten. Waar ik minstens even streng op ben bij hem is tafelmanieren, zowel uit als thuis. Dat is iets wat ik echt heel belangrijk vind. Overigens is zes wel een lastige leeftijd qua eten. Het ene moment is Caesar dol op mijn zelfgemaakte bolognesesaus. Het andere moment zegt ‘ie doodleuk dat de saus zo écht niet lekker is met al die groente erin. Wat ik wel anders doe dan vroeger is dat bij ons tijdens het eten de televisie soms aan staat. Dat was bij mijn ouders echt uit den boze, maar ik ben daar wat minder moeilijk in.”
Was je een makkelijke eter?
“Ik was dol op de stamppotten van mijn vader. Maar met vis of asperges maakte je me toen echt niet blij. Ik moest het wel proeven, tot duidelijk werd dat ik het echt niet lustte en dan werd er iets anders klaar gemaakt.”
Hadden jullie vaste eetrituelen vroeger?
“We ontbeten vroeger altijd samen. Ook door de week. En er werd aan tafel gegeten. Dat doe ik in principe nu met Caesar ook. We eten samen, hoewel ik niet altijd hetzelfde eet als hij. Maar dat is meer omdat ik niet een heel bord pasta hoef. Ik schep dan een beetje op en eet er een grote salade bij. En tijdens het ontbijt mag de televisie aan. Die staat de rest van de tijd amper aan, dus daar doe ik dan niet heel moeilijk over.
In het weekend zijn we allebei behoorlijk lui en komt het er vaak op neer dat we lekker in bed ontbijten. Gebakken eitje, croissantje. Dat werk.”
Je bent ‘single mom’, hebt een super drukke baan, kook je iedere dag?
“Als ik heel eerlijk ben… nee. Ik heb het echt mega druk en als we thuis zijn is het vaak al tegen zessen. Dan wil ik eerst tijd aan Caesar besteden en niet in de keuken met mijn rug naar hem toestaan. Daar voel ik me wel enorm schuldig over en ik neem me regelmatig voor het anders te doen.
Maar gelukkig is het een kind dat dol is op groente en dan liefst rauwkost. Dus er gaan hier behoorlijk wat paprika’s en dergelijke per week door heen en hij neemt fruit mee naar school. Toch zou ik willen dat ik meer tijd had om te koken. Ik vind goede voeding wel echt belangrijk voor zo’n klein lijfje.”
Veel ouders zullen dit herkennen. Heb je tips voor hen?
“Kook veel tegelijk en vries in. Mijn nasi zit tjokvol groente, dat vries ik dan in voor de momenten dat ik weinig tijd heb. En ik heb altijd groente in huis om een bakje rauwkost mee te maken, zodat hij dat lekker op de bank op kan eten.
Laat kinderen ook, dus echt al vanaf twee jaar, meehelpen in de keuken. Kinderen die zelf groente hebben gewassen, boontjes hebben gebroken eten het daarna vaak ook veel beter!”
Volgende week
In de volgende editie van Smulpaapje interviewt spreken we met Uruzgan veteraan Niels Roelen over eten tijdens missie en wat het zien van armoede in Afghanistan doet met de eetopvoeding van je eigen kinderen.
Gepubliceerd op 20 april 2014