Smulpaapje interviewt! – Joris Bijdendijk



“Laat de visie voor volwassenen ook de inspiratie voor de kinderkaart zijn”

Op zestienjarige leeftijd ontdekt Joris Bijdendijk (1984) zijn passie voor koken. Vanaf dat moment wil hij nog maar één ding: topkok worden. In november 2012 treedt de dan 28-jarige Bijdendijk aan als Executive Chef in restaurant Bridges, het restaurant van vijfsterrenhotel Sofitel Legend The Grand te Amsterdam. In 2013 doet hij, als eerste Nederlandse chef, mee aan de Franse versie van het tv-programma TopChef. Wij vroegen hem de hemd van het lijf over kinderen en (uit) eten.

Wat is jouw (algemene) visie als het gaat om kinderen en eten?

“Eten is een van de bronnen van het leven, daar moet je van genieten. En voor mij is het niet meer dan normaal dat kinderen met hun ouders mee eten. Een onderscheid tussen wat volwassenen eten en wat kinderen eten is wat mij betreft echt overbodig. Maar ik realiseer me ook dat we in veel gevallen nog een lange weg te gaan hebben.”

Als het gaat om smaak thuis, wat zou dan jouw tip/advies/suggestie zijn?

“Het begint met goede producten, dat is de basis van smaak en dus ook smaakontwikkeling. Wat mij betreft geldt dit zowel voor uit als thuis,”

Wat at jezelf vroeger graag?

“Wij aten thuis met onze ouders mee. We hadden een grote moestuin, dus de groente kwam uit de eigen grond. Mijn favoriet was de kip uit onze eigen steenoven met prei en aardappeltjes erbij.”

Was er ook iets wat je echt niet lustte?

“Er was niks dat ik niet lustte, maar ik heb jàren een fobie gehad voor haring. Als jong ventje kreeg ik van mijn moeder aan de viskraam een, naar wat achteraf bleek rotte, haring. Dat wist mijn moeder niet, dus ik moest hem opeten ook al had ik zelf door dat er qua smaak iets niet klopte. Ik heb jarenlang daarna geen haring meer gegeten. Gelukkig ben ik er uit eindelijk over heen gegroeid en vind ik ‘m inmiddels weer heerlijk. Andouillette daarentegen vind ik nog steeds niet lekker.” (lacht)

Stel, je krijgt de vrije hand. Hoe ziet jouw ideale kindermenu er dan uit?

“Eigenlijk ziet dat menu er vrijwel hetzelfde uit als wat we op dit moment in het restaurant als menu du chef serveren. Vooraf een ceviche van makreel met kamboecha en hazelnoten. Dan bietjes, Pierre Robert en mierikswortel. Daarna een Chaams hoen (een prachtige Nederlandse kip, vergelijkbaar met de franse Bresse kip) met worteltjes en krokante oesterzwammen. En als dessert een ouderwetse rijstebrij. Aangepaste porties hoeft volgens mij niet eens, we serveren sowieso geen overdreven grote porties. En qua smaak vinden kinderen dit volgens mij ook heerlijk!”

Wat is jouw advies aan restaurants die alleen nog een traditioneel kindermenu serveren?

“Laat de visie van je restaurant voor volwassenen ook de inspiratie voor je kinderkaart zijn!”

Gepubliceerd op 4 november 2013


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.
29 december 2022
snelle roerbak met spitskool
 
Super snelle roerbak met spitskool en champignons

Een super snelle roerbak met spitskool en champignons. Een heerlijk budgetrecept dat in no time klaar is. Super gezond én lekker
29 december 2022
borreltijd
 
Italiaans borrelhapje (sfoglia ripiena)

Gevuld bladerdeeg, op z’n Italiaans, maakt een waanzinnig lekker en makkelijk borrelhapje. Zéker als je truffelsalami gebruikt.