Smulpaapje interviewt! – Jonathan Karpathios“Neem je verantwoordelijkheid als kok en inspireer! Het kan echt anders.”

Jonanathan Karpatios (getrouwd, 3 kinderen) opende zijn restaurant Vork & Mes tegelijkertijd met de geboorte van zijn zoon. Het vaderschap leidde tot de vraag: Hoe laat ik de wereld achter voor mijn kinderen? Jonathan ging op zoek naar de bron, de mensen achter zijn producten. Jonathan werkt met producten die zoveel mogelijk zonder kunstmatige ingrepen of toevoegingen tot stand komen. Een deel van de groenten kweekt hij dan ook zelf. Echt eten is het uitgangspunt voor zijn restaurant en de titel van zijn eerste (groente) kookboek dat 2 oktober uitkwam.

Wat is jouw visie als het gaat om kinderen en (uit) eten?

“Je bent wat je eet. Ik ben dus voor gezonde voeding: vrij van kunstmatige toevoegingen, vers, onbespoten, minimaal hoeveelheid suiker. In mijn ogen is dat de basis van een goede gezondheid. Kinderen en ‘uit’ eten vind ik beiden heerlijk, maar een combinatie erin blijft lastig. Mijn kinderen zijn nog jong (6, 4  en 3) dus ik neem ze niet veel mee. Maar als ik dat doe, eten ze mee met de gerechten van de kaart die wij ook bestellen. We delen met elkaar en laten ze zoveel mogelijk proeven. Zolang het maar niet te lang duurt gaat dat allemaal prima.”

Wat at jezelf vroeger graag?

“Patat en snoep (lachend), ik was een draak met eten. Ik lustte ook geen groenten.”

Als het gaat om het bijbrengen van smaak bij kinderen, wat is dan jouw advies/tip/suggestie?

“Kinderen zijn erg visueel. Ik laat mijn kinderen een gezicht maken op hun bord. Of ik maak een vulkaan of tuin van hun bord en laat ze dat zelf met rauwkost decoreren, dan eten ze hun bord zonder problemen leeg. Ze laten helpen bij het bereiden dat helpt ook bij die van mij. Ik maak ook veel rauwe sappen. Daar laat ik ze dan altijd een paar slokken van nemen, dan is dat maar binnen en wennen ze aan de smaken. Verder als ze iets echt niet lusten ga ik er geen drama van maken, eten moet leuk zijn. Zien eten doet eten, dus eet altijd zelf (als ouders) mee.

Ik heb een project op de school van mijn kinderen gedaan. Een aantal weken hebben we de warme lunch op school verzorgd. Daar zag ik dat kinderen in de loop van het project aanzienlijk beter gingen eten. Dat was heel gaaf om te zien.”

Hoe vertaalt jouw filosofie zich in de praktijk naar je eigen kinderen?

“We eten veel rauwkost, onbeperkt fruit, rozijnen, dadels, noten. Rauwe groenten eten ze uit mijn eigen kwekerij. Als ik daar werk en ze meeneem plukken ze veel en stoppen ze alles in hun mond, dat is normaal voor ze. Wortels, tomaten, doperwten, mais, ze proeven van alles. Toen mijn zoontje jonger was wilde hij geen vlees, dat vond hij zielig, maar dat neemt iets af. Mijn dochters hebben daar overigens geen problemen mee. Wij letten bij boodschappen doen goed op toevoegingen in producten en proberen die zoveel mogelijk te mijden. Verder stimuleer ik ze om alles te proeven.”

Stel, je krijgt de vrije hand. Hoe ziet jouw ideale menu voor kinderen er dan uit?

“Ontbijten met veel noten en granen, chia seeds, fruit in de morgen, later op de dag een rawjuice. Verse warme maaltijd als lunch, met in ieder geval onbespoten producten. Een licht diner met wat soep/desembrood of zo op het einde van de dag. Dat klinkt misschien übergezond, maar bij mij weten ze niet beter en ze krijgen ook echt wel een snoepje of koekje als ze uit school komen, maar meestal is dat wel zonder kleur- en smaakstof.”

Wat is jouw advies aan restaurants die alleen nog een traditioneel kindermenu serveren?

“Neem je verantwoordelijkheid als kok en inspireer de ouders als ze er zijn, het kan echt anders!”

Tot slot;

“Ik ben groot voorstander van warme maaltijden op school. Samen eten stimuleert elkaar en ontlast de ouders in de zorg van dagelijkse boodschappen en koken. Hier zijn nog wel wat stappen voor nodig in het huidige systeem, maar ik denk dat het vele voordelen heeft.”

Gepubliceerd op 9 oktober 2013


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!