Review Wildbijbel Peter Klosse



Het is wildweekend op Smulpaapje dit weekend. Niet alleen kun je het uitgebreide verslag van Wild op de Veluwe lezen – waarbij we op bezoek gaan bij verschillende wildrestaurants in Gelderland – maar ik heb ook het recept voor wildpaté voor je, uit de recent verschenen Wildbijbel. En daar is deze review over.

Peter Klosse schreef het theoretische deel van het boek. De receptuur – uiteraard met wild – is van de hand van een aantal van de chefs van zijn restaurant de Echoput. Voor wie is dit boek geschikt en wat kun je er mee? Ik vertel het je in deze review!

Wildbijbel cover.jpg

Wildbijbel review

Een van de redenen voor mij om het boek aan te vragen bij uitgeverij Carrera – die verantwoordelijk zijn voor de hele reeks bijbels, waaronder de Koekjesbijbel en de Pastabijbel – is dat ik graag meer wil weten over wild. Want los van het bakken van een stukje eendenborst, hooguit twee keer per jaar, doe ik eigenlijk weinig met wild. Waarom? Omdat de basiskennis me ontbreekt. En dat zal voor meer mensen gelden denk ik zo. Tijd dus om de theorie in te duiken!

Theoretische kennis over wild

Peter Klosse – eigenaar van restaurant de Echoput en oprichter van de Academie voor Gastronomie – is een oude rot in het (culinaire) vak en iemand die ik zeer hoog heb zitten. Hij schreef al meerdere boeken over wild en kan als geen ander diep op de materie ingaan. Dat doet hij ook in dit boek.

Je krijgt informatie over welke soorten wild er zijn. Hoe en waarom er op wild wordt gejaagd. Maar ook wordt er ingegaan op de technieken van bereiding. Alles voorzien van stap voor stap fotografie en beschrijvingen.

Niet voor beginners

Hoewel de theorie absoluut ook voor beginners te begrijpen is, is de receptuur dat niet altijd. De instructies zijn summier en gaan uit van een bepaalde basiskennis qua koken. In het recept dat ik maakte zat helaas ook een fout (10el jeneverbessen ipv 10 stuks!)  maar omdat ik wel een beetje kan koken had ik het gelukkig op tijd door.

Ook staat er niet bij alle ingrediënten wat je ermee moet doen. Als je ervaring hebt in de keuken is dat geen probleem, maar je moet er dus wel alert op zijn. En ergens is dat jammer, want het schept een gat tussen de geweldig goed te begrijpen theorie en het maken van de bijbehorende receptuur.

Wildbijbel is voor de liefhebber

Ik denk daarmee dat de Wildbijbel – in tegenstelling tot veel van de andere Bijbels – daarmee een boek voor de echte liefhebber is. Voor als je vaker met wild wil gaan koken, maar zeker ook als je meer wilt weten over wild. Is dat erg? Nee, zeker niet. Maar realiseer het je, voor je overweegt het boek aan te schaffen. Het zou namelijk zonde zijn als het achter op de boekenplank belandt.

Wildzwijn pate

Zoals gezegd, ik ging wel ook met de receptuur aan de slag. Zelf paté maken is een van de dingen die nog steeds op mijn bucketlist stond. In het boek stond een recept voor paté van ree. Ik maakte er wildzwijn paté van. Oh hemel wat werd die lekker!

Dus zorg dat je een vleesmolen leent (als je ‘niet zelf hebt) en maak ‘voor de feestdagen. Het is alle moeite waard (en een stuk makkelijker dan je wellicht denkt!). Het recept vind je hier.

De Wildbijbel kost € 31,99 – is uitgegeven door Carrera Culinair Het boek is online te bestellen en in de boekhandel te koop. Voor deze review kreeg ik van de uitgever een recensie exemplaar toegestuurd.

Gepubliceerd op 14 november 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.