Indorock van Vanja van der Leeden – review



Er zijn van die boeken die al een tijdje in je kast staan omdat je zou zweren dat je de hele wereld al had verteld dat ze ‘moeten kopen. Maar dat dan blijkt dat je dat nog niet zwart op wit had staan. Zo’n boek is dus Indorock van Vanja van der Leeden

Winnaar van het Gouden Kookboek 2019 en een van mijn favoriete boeken van het afgelopen jaar. Hoog tijd dat ik je vertel waarom!

Indorock

Sommige boeken zijn vanaf de eerste pagina niet meer neer te leggen. Die wil je van kaft tot kaft lezen en er liefst ieder recept uit maken. De humor waarmee Indorock doorspekt is. De jaloersmakende fotografie van echtgenoot Remko Kraaijeveld. Maar bovenal de watertandende gerechten die in het boek staan maken dat je Indorock gewoon in de kast moet hebben staan.

Opbouw van het boek

Er is in het boek veel aandacht voor de Indonesische achtergrond van schrijfster Vanja. Geen zoetsappige verhalen overigens. Maar rauw, eerlijk, indringend. Die stijl neemt ze mee in de rest van haar boek en ik word er enorm blij van. Je krijgt uitleg over de spelling en uitspraak van ingrediënten en hoe je het boek gebruikt. Ook welke type vijzels er zijn, wat je in de toko koopt en waar je de ingrediënten voor gebruikt. Ook is er een hoofdstuk over wat je bij de gerechten drinkt.

Hoofdstukken in Indorock

Het boek begint bij het hoofdstuk soep (oh hallo soto!) en gaat via groenten en vega naar vlees en gevogelte, dan vis, zoet, menu’s, drankjes, sambal, erbij, rijst, sauzen, krupup en tot slot de basis voor heel veel gerechten; de bumbu’s. Hoewel Van der Leeden aangeeft dat het geen allesomvattend boek is is het met ruim 300 pagina’s een behoorlijke pil met voor elk wat wils aan recepten.

Koken uit Indorock

Neem de tijd als je wilt koken uit Indorock. De receptuur is niet ingewikkeld en daar waar je denkt, goh kan ik dit wel neemt Vanja je, in haar recept, aan de hand mee. Haar schrijfstijl is geruststellend maar geeft je tegelijkertijd het gevoel dat je dit echt wilt proberen. Ik hou ervan. Soms lijkt de ingrediëntenlijst lang, maar het uiteindelijke maken van het recept blijkt in bijna alle gevallen reuze mee te vallen.

Ik maakte de sota ayam van bladzijde 54 (de lekkerste ever!), de rode kool acar en de Sumatraanse rendang van bladzijde 141. Zeer tegen de traditie in serveerde ik die niet met rijst, maar met friet. Een frietje rendang dus. Heerlijk was het.

Het recept van de rendang deel ik dan ook graag met je vandaag. Maar koop het boek maar gewoon, want de acar die erbij hoort maakt het helemaal af. En dat recept vind je gewoon in het boek.

Dikke vette aanrader

Ik begon er mijn review eigenlijk al mee en sluit ‘er ook gewoon mee af, zodat je zeker weet dat ik geen grap maak als ik zeg dat Indorock een dikke vette aanrader is. Omdat er zó freakin veel lekkers in staat, omdat Vanja een schrijfstijl heeft die je pakt, omdat de fotografie likkebaarden lekker is en omdat, als je van de Indokeuken houdt, dit een must in je kast is.

Indorock is uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar, kost € 34,99 en is online en in de boekhandel te koop. Ik kreeg voor deze recensie een exemplaar van de uitgever toegestuurd.

Gepubliceerd op 12 februari 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.
26 juli 2023
Pride, tieners en Kidsweek
 
Pride, tieners en Kidsweek

Vorig jaar schreef ik voor al over wat Pride voor ons gezin betekent. Dit jaar een update. Want Pride is nog steeds belangrijk. Misschien wel meer dan ooit.
19 juni 2023
Zin in Salade_Bibi
 
Zin in salade van Bibi Loomans

Het hele jaar salades, dat is waar je trek in krijgt als je Zin in salade van Bibi Loomans leest. 50 recepten voor heerlijke salades voor elk seizoen.
12 juni 2023
 
Snack Attack Jord Althuizen

Er zijn heerlijk veel kookboeken waar je de hele zomer uit kunt koken. Snack Attack van Jord Althuizen is er daar eentje van.