Greenfeast van Nigel Slater – reviewZonder te jokken denk ik dat ik echt alle boeken van Nigel Slater in de kast heb staan. En iedere keer ben ik blij als er een nieuw boek van hem verschijnt. Zo ook Greenfeast, dat dit voorjaar in het Nederlands werd uitgebracht. Een boek speciaal voor de lente en zomer, vol met recepten die groente als basis hebben.

Een vegetarisch kookboek dus. Maar dan, zoals Slater zelf in zijn interview met mij zei, zonder wijzend vingertjes. Niks radicaals. Maar juist om je te inspireren. Is dat gelukt denk je?!

Review Greenfeast van Nigel Slater

Dat is meer dan prima gelukt zelfs. Juist doordat nergens nadrukkelijk vermeld staat dan het een vegetarisch kookboek staat. De toon is luchtig, vriendelijk, zoals we van Slater gewend zijn. Hij neemt je aan de hand mee en laat je de mogelijkheden zien. Nergens krijg je het gevoel dat je vanaf nu nooit meer vis of vlees mag eten. Precies zoals hij het bedoeld heeft.

Inspiratie voor recepten zonder vlees of vis

Wat hij in het boek wel geeft is heel veel inspiratie. Korte recepten, die over het algemeen snel klaar zijn. Wat ik te gek vind is dat hij echt zijn eigen draai aan groente geeft en mij ook weer volop inspireert om eens verder te kijken dan de bekende manier van bereiden.

Wat ik veelal met het boek doe is achter in de inhoudsopgave zoeken naar een groente waar ik zin in heb, of die ik in huis heb, om daarna te zien wat hij met die groenten bereidt. De indeling van het boek is namelijk meer op momenten en niet zozeer op de verschillende groente. Maar dit werkt prima zo.

Licht en groenterijk eten

Wat Slater met het boek voor ogen heeft is dat je een aantal gerechten per maaltijd maakt en die dan met elkaar deelt. De kommen en schalen op tafel en iedereen schept op waar hij / zij zin in heeft. Het kan ook prima, want de meeste recepten kosten niet veel tijd om te maken.

Eten met de seizoenen

Dit boek is geschreven om uit te koken in de lente en de zomer, dus de recepten zijn lekker licht en zitten vol seizoensgroente. Vaak ook gerechten om koud of lauwwarm te eten. Er komt ook een versie voor de herfst en de winter, die nadrukkelijk meer warme en ovengerechten zal bevatten, verklapte Slater al in het gesprek dat ik met hem had. Ik verheug me er nu al op.

Koken uit Greenfeast

Uiteraard kookte ik ook zelf uit Greenfeast. Ik liet onze dochter kiezen tussen een bloemkoolgerecht en een gerecht met aubergines (een groente die ze normaal vanuit haar tenen haat). Verrassend genoeg werd het juist dat recept.

Het was een goeie keuze ook, want in een kwartier hadden we een schaal met gegrilde aubergine en fetayoghurt op tafel staan. Samen met geroosterde pita werd het een zeer smakelijke lunch. Mijn versie van het recept deel ik (hier) natuurlijk met je.

Greenfeast van Nigel Slater is in Nederland uitgegeven door Fontaine, kost € 27,- en is online en in de boekhandel te koop.


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
30 mei 2020
 
Een pakket vol lekkers van Nairn’s

Ik mag twee mensen blij maken met een pakket heerlijke koekjes en crackertjes van Nairn's
27 mei 2020
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit – editie I

Terug van weggeweest; een overzicht van toffe nieuwe merken en producten. In deze eerste editie toffe ijsjes, zelf cocosballen bakken of koop je je kinderkoekjes liever kant & klaar.
25 mei 2020
 
GESLOTEN – Win een maand Oot granola

De winnaars hebben inmiddels bericht ontvangen. Maar hou de site ook de komende dagen weer goed in de gaten...
22 mei 2020
Susan Aretz Wat eten we Net 5
 
Onze 10e week thuis – Corona update

Ik heb even getwijfeld of ik deze Corona updates wel moet blijven schrijven, maar het blijft een bijzondere tijd. En dat het een bijzondere week was is zeker.
22 mei 2020
Lowlander bier
 
GESLOTEN – Thuis uit eten met Lowlander Bier

Deze winactie is gesloten en de winnares heeft inmiddels bericht gehad. Niet gewonnen? Niet getreurd, er staat weer een smakelijke nieuwe winactie klaar
19 mei 2020
 
Home made Basics van Yvette van Boven – review

Home made Basics van Yvette van Boven staat vol met makkelijke recepten voor elke dag die echt iedereen kan maken. Maar is dat ook zo?!