Greenfeast van Nigel Slater – reviewHet nieuwste boek van Nigel Slater, Greenfeast, is een ode aan lente en zomerrecepten. Zonder toevoeging van vlees, maar groente in de hoofdrol Zonder te jokken denk ik dat ik echt alle boeken van Nigel Slater in de kast heb staan. En iedere keer ben ik blij als er een nieuw boek van hem verschijnt. Zo ook Greenfeast, dat dit voorjaar in het Nederlands werd uitgebracht. Een boek speciaal voor de lente en zomer, vol met recepten die groente als basis hebben.

Een vegetarisch kookboek dus. Maar dan, zoals Slater zelf in zijn interview met mij zei, zonder wijzend vingertjes. Niks radicaals. Maar juist om je te inspireren. Is dat gelukt denk je?!

Greenfeast van Nigel Slater

Dat is meer dan prima gelukt zelfs. Juist doordat nergens nadrukkelijk vermeld staat dan het een vegetarisch kookboek staat. De toon is luchtig, vriendelijk, zoals we van Slater gewend zijn. Hij neemt je aan de hand mee en laat je de mogelijkheden zien. Nergens krijg je het gevoel dat je vanaf nu nooit meer vis of vlees mag eten. Precies zoals hij het bedoeld heeft.

Inspiratie voor recepten zonder vlees of vis

Wat hij in het boek wel geeft is heel veel inspiratie. Korte recepten, die over het algemeen snel klaar zijn. Wat ik te gek vind is dat hij echt zijn eigen draai aan groente geeft en mij ook weer volop inspireert om eens verder te kijken dan de bekende manier van bereiden.

Wat ik veelal met het boek doe is achter in de inhoudsopgave zoeken naar een groente waar ik zin in heb, of die ik in huis heb, om daarna te zien wat hij met die groenten bereidt. De indeling van het boek is namelijk meer op momenten en niet zozeer op de verschillende groente. Maar dit werkt prima zo.

Licht en groenterijk eten

Wat Slater met het boek voor ogen heeft is dat je een aantal gerechten per maaltijd maakt en die dan met elkaar deelt. De kommen en schalen op tafel en iedereen schept op waar hij / zij zin in heeft. Het kan ook prima, want de meeste recepten kosten niet veel tijd om te maken.

Eten met de seizoenen

Greenfeast is geschreven om uit te koken in de lente en de zomer, dus de recepten zijn lekker licht en zitten vol seizoensgroente. Vaak ook gerechten om koud of lauwwarm te eten. Er komt ook een versie voor de herfst en de winter, die nadrukkelijk meer warme en ovengerechten zal bevatten, verklapte Slater al in het gesprek dat ik met hem had. Ik verheug me er nu al op.

Koken uit Greenfeast

Uiteraard kookte ik ook zelf uit Greenfeast. Ik liet onze dochter kiezen tussen een bloemkoolgerecht en een gerecht met aubergines (een groente die ze normaal vanuit haar tenen haat). Verrassend genoeg werd het juist dat recept.

Het was een goeie keuze ook, want in een kwartier hadden we een schaal met gegrilde aubergine en fetayoghurt op tafel staan. Samen met geroosterde pita werd het een zeer smakelijke lunch. Mijn versie van het recept deel ik (hier) natuurlijk met je.

Greenfeast van Nigel Slater is in Nederland uitgegeven door Fontaine, kost € 27,- en is online en in de boekhandel te koop.

Gepubliceerd op 3 april 2020


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]
23 december 2023
 
Terugblik 2023

Al een aantal jaren traditie op de site, een terugblik op het jaar. En wat een jaar was het zeg… Poeh! Ben je er klaar voor? Dan gaan we terug in de tijd!
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
29 oktober 2023
Roberta Cucina Povera
 
Cucina Povera van Roberta Pagnier

Lekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.