Greenfeast van Nigel Slater – reviewHet nieuwste boek van Nigel Slater, Greenfeast, is een ode aan lente en zomerrecepten. Zonder toevoeging van vlees, maar groente in de hoofdrol Zonder te jokken denk ik dat ik echt alle boeken van Nigel Slater in de kast heb staan. En iedere keer ben ik blij als er een nieuw boek van hem verschijnt. Zo ook Greenfeast, dat dit voorjaar in het Nederlands werd uitgebracht. Een boek speciaal voor de lente en zomer, vol met recepten die groente als basis hebben.

Een vegetarisch kookboek dus. Maar dan, zoals Slater zelf in zijn interview met mij zei, zonder wijzend vingertjes. Niks radicaals. Maar juist om je te inspireren. Is dat gelukt denk je?!

Greenfeast van Nigel Slater

Dat is meer dan prima gelukt zelfs. Juist doordat nergens nadrukkelijk vermeld staat dan het een vegetarisch kookboek staat. De toon is luchtig, vriendelijk, zoals we van Slater gewend zijn. Hij neemt je aan de hand mee en laat je de mogelijkheden zien. Nergens krijg je het gevoel dat je vanaf nu nooit meer vis of vlees mag eten. Precies zoals hij het bedoeld heeft.

Inspiratie voor recepten zonder vlees of vis

Wat hij in het boek wel geeft is heel veel inspiratie. Korte recepten, die over het algemeen snel klaar zijn. Wat ik te gek vind is dat hij echt zijn eigen draai aan groente geeft en mij ook weer volop inspireert om eens verder te kijken dan de bekende manier van bereiden.

Wat ik veelal met het boek doe is achter in de inhoudsopgave zoeken naar een groente waar ik zin in heb, of die ik in huis heb, om daarna te zien wat hij met die groenten bereidt. De indeling van het boek is namelijk meer op momenten en niet zozeer op de verschillende groente. Maar dit werkt prima zo.

Licht en groenterijk eten

Wat Slater met het boek voor ogen heeft is dat je een aantal gerechten per maaltijd maakt en die dan met elkaar deelt. De kommen en schalen op tafel en iedereen schept op waar hij / zij zin in heeft. Het kan ook prima, want de meeste recepten kosten niet veel tijd om te maken.

Eten met de seizoenen

Greenfeast is geschreven om uit te koken in de lente en de zomer, dus de recepten zijn lekker licht en zitten vol seizoensgroente. Vaak ook gerechten om koud of lauwwarm te eten. Er komt ook een versie voor de herfst en de winter, die nadrukkelijk meer warme en ovengerechten zal bevatten, verklapte Slater al in het gesprek dat ik met hem had. Ik verheug me er nu al op.

Koken uit Greenfeast

Uiteraard kookte ik ook zelf uit Greenfeast. Ik liet onze dochter kiezen tussen een bloemkoolgerecht en een gerecht met aubergines (een groente die ze normaal vanuit haar tenen haat). Verrassend genoeg werd het juist dat recept.

Het was een goeie keuze ook, want in een kwartier hadden we een schaal met gegrilde aubergine en fetayoghurt op tafel staan. Samen met geroosterde pita werd het een zeer smakelijke lunch. Mijn versie van het recept deel ik (hier) natuurlijk met je.

Greenfeast van Nigel Slater is in Nederland uitgegeven door Fontaine, kost € 27,- en is online en in de boekhandel te koop.

Gepubliceerd op 3 april 2020


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
23 december 2022
Susan Aretz
 
Terugblik 2022

De traditie van terugblikken op een jaar is een favoriet moment. Even stil staan bij 12 maanden van hoogte- én dieptepunten. Dit is de terugblik van 2022
1 december 2022
cadeatips
 
Feestdagen special – kookboeken tips

Er verschijnen jaarlijks zoveel prachtige kookboeken. Ik heb een aantal tips voor je van boeken die perfect zijn als cadeau!
11 november 2022
Susan Aretz
 
Hardop dromen, het werkt!

Als ik íets geleerd heb is dat je je dromen zoveel mogelijk hardop moet uitspreken. En weet je wat... dan komen ze ook nog eens uit!
9 november 2022
OTK extra lekker
 
Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker – review

Gaat dit het eerste Ottolenghi boek zijn waar ik gillend enthousiast over ben? Ik ga het je nú vertellen!
4 november 2022
Susan Aretz
 
Susan Aretz bij Boom Chicago

Ik heb er een handje van, om mijn comfortzone een stukje uit te dagen. Maar ik heb nu toch weer ergens ja op gezegd... Hallo Boom Chicago!
2 november 2022
kerstboom en kat
 
Wat doen we met kerst

Een vraag die velen bezighoudt. Zeker als je een site hebt met recepten is het logisch om ook kerstrecepten te delen. Dit doe ik dit jaar met kerst.