Review – Fooddocu ‘Ants on a shrimp’ (René Redzepi)



Wie kent het restaurant van René Redzepi – Noma in Kopenhagen – niet? Jarenlang het nummer 1 restaurant ter wereld. Redzepi besluit echter dat het tijd is om het vertrouwde achter te laten en vliegt met zijn hele team naar Japan, waar ze een maand lang een restaurant zullen runnen in het Manderin Hotel. De verwachtingen zijn hoog. 58.000!! mensen willen er eten. Gedurende de maand dat ze open zijn is er plek voor 3000.

De weg er naar toe is vastgelegd door regisseur Maurice Dekkers, die we kennen uit/van de docu over Tony’s Chocolonely. De documentaire voelt als meekijken naar Alice in Wonderland, je bent getuige van een chef die volledig buiten zijn eigen comfort zone gaat en je vraagt je voortdurend af, waarom?

antsonashrimp Redzepi.jpg

Ants on a shrimp

René Redzepi is een ogenschijnlijk rustige chef, die voortdurend zijn eigen grenzen en die van zijn team wil verleggen. Want waarom sluit je je eigen, zéér succesvolle, restaurant, om een maand elders een restaurant te openen wat in niets mag lijken op Noma. In een land waar je niks en niemand kent en die een volledig eigen eetcultuur heeft.

En een tijdelijk restaurant waarvan de verwachtingen extreem hoog zijn. Je bent tenslotte eigenaar van het beste restaurant ter wereld. Dan moet dit wel uitzonderlijk worden. De druk die hij zichzelf, en zijn team, hiermee op legt is immens.

Alice in Wonderland

Maurice Dekkers neemt je mee in het avontuur tot aan de opening. De kennismaking met Japan, de ingrediënten die niemand voordien kende, maar waarmee je je 14 gangen menu wilt samenstellen waar iedereen van achterover moet slaan.

Je leert het team kennen dat dit met Redzepi samen doet. Gedreven, vastberaden, álles stoppen ze in hun mond om te ervaren hoe iets smaakt, of het nou takjes van een boom, sperma van een vis of levende mieren zijn.

Dagelijks beter willen zijn dan de dag er voor. Geen (sociaal) leven buiten de keuken waar ze werken. Obsessed is het beste woord er voor denk ik.

antsonashrimp keuken.jpg

Must see

Als je houdt van culi docu’s zoals Chef’s Table op Netflix, als je een kijkje wil in de bizarre wereld van de top der top restaurants en chefs dan is deze documentaire een absolute must.

Ik ben wederom gefascineerd door de bezetenheid, de vastberadenheid, het brein van deze chef(s). Obsessieve kookgekken, waarbij alles moet wijken om hét perfecte gerecht te maken. Fascinerend! Anderhalf uur gekluisterd aan het scherm. Maurice Dekkers krijgt het weer voor elkaar! Ga dat zien.

Ants on a shrimp draait vanaf 1 september in verschillende theaters. De trailer kun je hier al bekijken.

Gepubliceerd op 31 augustus 2016


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 augustus 2020
courgette inmaken
 
Courgette inmaken

Maaike neemt ons vanaf Curaçao mee in de wereld van courgette inmaken. Wist jij dat je courgette kon inmaken? Nu heb je daar het beste recept voor!
3 augustus 2020
bietjes bbq
 
Bietjes van de barbecue

Als je bietjes op de barbecue poft, tover je ze daarna om in een heerlijke salade met feta en pijnboompitjes. Een lekker vega BBQ recept dus
2 augustus 2020
 
De 5 lekkerste recepten met verse pesto

Verse, zelfgemaakte pesto is de basis voor zo ongelofelijk veel lekkere recepten. Want er is meer dan pasta pesto. Kijk maar!
2 augustus 2020
geklopte boter
 
Geklopte borrelboter à la Felix Amsterdam

Het is dé trend dit jaar; geklopte boter. Bij Felix Amsterdam at ik de lekkerste geklopte boter ooit. En dit is hét recept!
1 augustus 2020
pesto vers
 
De lekkerste zelfgemaakte verse pesto

In een handomdraai maak je zelf de allerlekkerste verse, pesto. met maar een paar ingrediënten. Je wilt nooit meer anders!
30 juli 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 31

Een zomers weekmenu voor wie niet op vakantie gaat, maar wel lekker zomers wil eten. Of voor als je terugkomt en nog niet toe bent aan de realiteit ...