Mul met wortel-wasabicrème (uit de Kracht van kruiden)
Dit recept komt uit De kracht van kruiden van Peter Lute en wij vonden het heerlijk! Het nootachtige van mulfilet combineert perfect met de peperige waterkers en de romige wortel.
Ik kon het (natuurlijk) niet laten om wat kleine aanpassingen te doen. Zo gebruikt Peter een snelkookpan en een blender voor dit recept. Die heb ik allebei niet, maar met een normale pan en een staafmixer werkte het ook prima. Met wat rijst of couscous ernaast heb je een complete maaltijd en is het alsof je thuis uit eten bent!
voor 4 personen
4 grote of 8 kleine mulfilets (met huid)
400g wortel
75g boter
1 citroen, het sap en de rasp
wasabi naar smaak
1 bos waterkers, ter garnering
limoensap, ter garnering
zonnebloemolie om in te bakken
olijfolie ter garnering
zout en peper
verder nodig: blender of staafmixer
Koken als een chef
Snijd de wortel in stukken van ongeveer 2 cm. Doe ze in een pan in een laagje water. Kook de wortel in 20-25 minuten boterzacht. Doe de wortel met 1el van het kookwater in de blender of beker van de staafmixer. Voeg de boter, het sap en de rasp van de citroen toe. Draai dit mengsel zo glad mogelijk en maak op smaak met wasabi (niet te veel, want zeer uitgesproken van smaak) en zout.
Mul met wortel en wasabi
Bak de mulfilets in een koekenpan in een beetje zonnebloemolie. Leg de filets op de huidkant in de warme pan. Doseer de temperatuur. Je ziet het visvlees langzaam wat lichter worden, dit zijn de eiwitten die gaar worden. Als de filets bijna gaar zijn, breng je ze op smaak met zout en peper, op de kant zonder vel. Draai daarna de filets om en geef ze nog wat kleur op de kant zonder vel. Strooi wat grof zout op de velkant.
Thuis uit eten
Doe op elk bord wat van de warme wortelcrème en leg de filets er bovenop. Maak van de waterkers vier bosjes en haal die door een beetje olijfolie en besprenkel ze met een beetje limoensap. Leg op elk bord een bosje waterkers.
Gepubliceerd op 4 juni 2017