Lamskofte wellington



Of de naam Lamskofte wellington het gerecht eer aan doet weet ik niet, dat je dit recept voor lamsköfte wilt maken weet ik dan weer wél zeker!

Een échte Wellington is dit gerecht natuurlijk niet, maar ik kon even niet een andere naam bedenken. Ik heb me voor dit recept laten inspireren door Sabrina Ghayour en haar heerlijke boek Bazaar, maar mijn versie werd uiteindelijk totaal anders.

Een soort mega saucijzenbrood, maar dan Midden Oosten geïnspireerd. Heerlijk met een frisse salade erbij of als lunchgerecht. Dit is hoe je ‘m maakt!

Voor vier – zes personen heb je nodig

  • 300g lamsgehakt
  • 1 ei
  • ½ tl chilipoeder
  • ½ tl zout
  • verse zwarte peper
  • 1el harissa (eten er kinderen mee gebruik dan een halve eetlepel of kies een milde Harissa)
  • 2 lenteuitjes, dungesneden
  • 20g verse peterselie, fijn gesneden
  • 2 tenen knoflook, geraspt of geperst
  • 1 rol vers bladerdeeg (à 270g)
  • 1 ei, losgeklopt met beetje water
  • 1 tl maanzaad (of sesamzaad)

Lamsköfte wellington

Lamsköfte wellington

Voor je lamsköfte start je met in een kom het gehakt met het ei, de specerijen en verse kruiden te mengen. Leg je rol bladerdeeg op een bakblik dat je hebt voorzien van bakpapier. In het midden van je bladerdeeg vorm je je gehaktmengsel tot een langgerekt geheel. Maar zorg wel dat er aan al de zijkanten nog ruimte is om je gehaktmengsel “in te pakken”. Het wordt tenslotte een soort van Wellington.

Leg je ingepakte gehakt pakketje nu met de naad naar onder op de bakplaat en bestrijk het geheel met het losgeklopte ei (met een klein beetje water). Bestrooi dit met maanzaad en bak nu ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven tot ‘ie goudbruin en gaar is. Omdat de onderkant mogelijk net iets langer nodig heeft heb ik ‘m daarna nog even in de warme oven laten staan, terwijl ik de temperatuur wel uit heb gezet. Een minuut of vijf was genoeg.

Krokant bladerdeeg met lamsgehakt

Haal daarna uit de oven en laat op een rooster afkoelen, zodat het bladerdeeg lekker krokant wordt. Snijd daarna in plakken en serveer. Ik gaf er nog een frisse yoghurt/muntdip en wat red pepper jelly bij. Maar kies vooral het sausje dat je lekker vindt.

Gepubliceerd op 22 mei 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.