Lamskofte wellington



Of de naam Lamskofte wellington het gerecht eer aan doet weet ik niet, dat je dit recept voor lamsköfte wilt maken weet ik dan weer wél zeker!

Een échte Wellington is dit gerecht natuurlijk niet, maar ik kon even niet een andere naam bedenken. Ik heb me voor dit recept laten inspireren door Sabrina Ghayour en haar heerlijke boek Bazaar, maar mijn versie werd uiteindelijk totaal anders.

Een soort mega saucijzenbrood, maar dan Midden Oosten geïnspireerd. Heerlijk met een frisse salade erbij of als lunchgerecht. Dit is hoe je ‘m maakt!

Voor vier – zes personen heb je nodig

  • 300g lamsgehakt
  • 1 ei
  • ½ tl chilipoeder
  • ½ tl zout
  • verse zwarte peper
  • 1el harissa (eten er kinderen mee gebruik dan een halve eetlepel of kies een milde Harissa)
  • 2 lenteuitjes, dungesneden
  • 20g verse peterselie, fijn gesneden
  • 2 tenen knoflook, geraspt of geperst
  • 1 rol vers bladerdeeg (à 270g)
  • 1 ei, losgeklopt met beetje water
  • 1 tl maanzaad (of sesamzaad)

Lamsköfte wellington

Lamsköfte wellington

Voor je lamsköfte start je met in een kom het gehakt met het ei, de specerijen en verse kruiden te mengen. Leg je rol bladerdeeg op een bakblik dat je hebt voorzien van bakpapier. In het midden van je bladerdeeg vorm je je gehaktmengsel tot een langgerekt geheel. Maar zorg wel dat er aan al de zijkanten nog ruimte is om je gehaktmengsel “in te pakken”. Het wordt tenslotte een soort van Wellington.

Leg je ingepakte gehakt pakketje nu met de naad naar onder op de bakplaat en bestrijk het geheel met het losgeklopte ei (met een klein beetje water). Bestrooi dit met maanzaad en bak nu ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven tot ‘ie goudbruin en gaar is. Omdat de onderkant mogelijk net iets langer nodig heeft heb ik ‘m daarna nog even in de warme oven laten staan, terwijl ik de temperatuur wel uit heb gezet. Een minuut of vijf was genoeg.

Krokant bladerdeeg met lamsgehakt

Haal daarna uit de oven en laat op een rooster afkoelen, zodat het bladerdeeg lekker krokant wordt. Snijd daarna in plakken en serveer. Ik gaf er nog een frisse yoghurt/muntdip en wat red pepper jelly bij. Maar kies vooral het sausje dat je lekker vindt.

Gepubliceerd op 22 mei 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.