Lamskofte wellington



Of de naam Lamskofte wellington het gerecht eer aan doet weet ik niet, dat je dit recept voor lamsköfte wilt maken weet ik dan weer wél zeker!

Een échte Wellington is dit gerecht natuurlijk niet, maar ik kon even niet een andere naam bedenken. Ik heb me voor dit recept laten inspireren door Sabrina Ghayour en haar heerlijke boek Bazaar, maar mijn versie werd uiteindelijk totaal anders.

Een soort mega saucijzenbrood, maar dan Midden Oosten geïnspireerd. Heerlijk met een frisse salade erbij of als lunchgerecht. Dit is hoe je ‘m maakt!

Voor vier – zes personen heb je nodig

  • 300g lamsgehakt
  • 1 ei
  • ½ tl chilipoeder
  • ½ tl zout
  • verse zwarte peper
  • 1el harissa (eten er kinderen mee gebruik dan een halve eetlepel of kies een milde Harissa)
  • 2 lenteuitjes, dungesneden
  • 20g verse peterselie, fijn gesneden
  • 2 tenen knoflook, geraspt of geperst
  • 1 rol vers bladerdeeg (à 270g)
  • 1 ei, losgeklopt met beetje water
  • 1 tl maanzaad (of sesamzaad)

Lamsköfte wellington

Lamsköfte wellington

Voor je lamsköfte start je met in een kom het gehakt met het ei, de specerijen en verse kruiden te mengen. Leg je rol bladerdeeg op een bakblik dat je hebt voorzien van bakpapier. In het midden van je bladerdeeg vorm je je gehaktmengsel tot een langgerekt geheel. Maar zorg wel dat er aan al de zijkanten nog ruimte is om je gehaktmengsel “in te pakken”. Het wordt tenslotte een soort van Wellington.

Leg je ingepakte gehakt pakketje nu met de naad naar onder op de bakplaat en bestrijk het geheel met het losgeklopte ei (met een klein beetje water). Bestrooi dit met maanzaad en bak nu ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven tot ‘ie goudbruin en gaar is. Omdat de onderkant mogelijk net iets langer nodig heeft heb ik ‘m daarna nog even in de warme oven laten staan, terwijl ik de temperatuur wel uit heb gezet. Een minuut of vijf was genoeg.

Krokant bladerdeeg met lamsgehakt

Haal daarna uit de oven en laat op een rooster afkoelen, zodat het bladerdeeg lekker krokant wordt. Snijd daarna in plakken en serveer. Ik gaf er nog een frisse yoghurt/muntdip en wat red pepper jelly bij. Maar kies vooral het sausje dat je lekker vindt.

Gepubliceerd op 22 mei 2020


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!