Kaneelstapelbrood
Dit kaneelstapelbrood is niet te beschrijven zó lekker! Het is echt iedere minuut tijd en werk waard. Heerlijk als ontbijt of voor bij de koffie.
Deze kruising tussen een suikerbrood en cinnamonbuns gaat gegarandeerd een van je nieuwe ontbijt- en of bij de koffie favorieten worden. Het is even wat werk, maar dat zit ‘m vooral in het wachten tijdens het rijzen. Maar geloof me het is alle voorbereiding en tijd waard.
Fijn is ook dat nadat je ‘m gemaakt hebt hij nog minstens 3 dagen lekker blijft. Het enige dat je hoeft te doen op de dagen nadat je ‘m vers gemaakt hebt is het kaneelstapelbrood even ‘oppiepen’ in een op lage temperatuur verwarmde oven. Kom, de keuken in!
Voor één kaneelstapelbrood (genoeg voor ruim 10-12 porties)
Voor het deeg
- 300g bloem (+ 100g extra)
- 65g suiker
- 10g gist
- ½ tl zout
- 85g zachte boter
- 80ml melk
- 60ml water
- 2 eieren, losgeklopt
- 1tl vanille
Voor de vulling
- 225g suiker
- 2tl kaneel
- ½ tl gemberpoeder
- 85g zachte boter
Verder nodig: mixer met deeghaak – cakeblik – oven voorverwarmen op 175CC (hetelucht)
Zo maak je het deeg voor je kaneelstapelbrood
Verwarm de melk, water en boter op laag vuur, tot de boter gesmolten is (niet laten koken!) en laat dan even staan. Meng de bloem, suiker, gist en zout in een grote kom. Doe de losgeklopte eieren en vanille daarbij en meng goed door. Giet er dan het boter/melk mengsel bij en mix dit een minuut of 5 goed door, tot alles is opgenomen. Daarna voeg je de laatste 100g bloem toe en kneed je alles nog een keer goed door. Het deeg blijft wat “nattig” en wordt dus niet één bol deeg. Geen paniek!
Cinnamonbuns, maar dan anders
Doe het deeg in een schone kom, ingevet met een klein drupje olie en laat het – op een warme plek – een uur rijzen, tot het verdubbeld is in volume. Haal het uit de kom op een bebloemd aanrecht en kneed met ongeveer 2 eetlepels bloem het deeg met je handen nog een keer goed door. Laat het dan 5 minuten rusten. In die tijd meng je de suiker, kaneel en gember door elkaar.
Suikerbrood met kaneelvulling
Rol het deeg op een bebloemd aanrecht nu uit tot een rechthoek en smeer het in met de zachte boter. Strooi hier het suiker/kaneelmengsel gelijkt matig over uit. Snijd het deeg in gelijkmatige lange stroken en daarna in vierkantjes. Stapel de vierkantjes per ongeveer 5 stuks op elkaar, zorg dat je ongeveer 6 stapeltjes deeg hebt.
Leg die stapeltjes op z’n kant in het ingevette bakblik. De suiker die van het deeg afvalt tijdens het stapelen doe je op een hoopje bij elkaar en strooi je aan het eind over de bovenkant uit.
Kaneelstapelbrood
Laat alles nu nog een keer, afgedekt met een schone theedoek, 45 minuten rusten en rijzen, op een warme plek. Verwarm in de tussentijd de oven voor. Bak, na het rijzen, je kaneelstapelbrood 30-35 minuten. Je zult zien dat het volume van je stapelbrood dan verder toeneemt.
Controleer met een satéprikker of het deeg door en door gaar is, voor je je baksel uit de oven haalt. Laat even afkoelen, voordat je de randen met een mes vrijmaakt. Serveer als verwenontbijt, of bij de koffie. Yum!
Gepubliceerd op 8 oktober 2016
2 reacties
Oehh lijkt me heerlijk!
Even een vraag. Er staat zachte boter en later verwarm je die. Jan je dan ook koude roomboter gebruiken?
dat kan, maar het smelt dan langzamer. Vandaar dat ik 2x boter al uitleg om zacht te laten worden als ik alle ingrediënten klaar leg.