Kaneelstapelbrood



Dit kaneelstapelbrood is niet te beschrijven zó lekker! Het is echt iedere minuut tijd en werk waard. Heerlijk als ontbijt of voor bij de koffie.

Deze kruising tussen een suikerbrood en cinnamonbuns gaat gegarandeerd een van je nieuwe ontbijt- en of bij de koffie favorieten worden. Het is even wat werk, maar dat zit ‘m vooral in het wachten tijdens het rijzen. Maar geloof me het is alle voorbereiding en tijd waard.

Fijn is ook dat nadat je ‘m gemaakt hebt hij nog minstens 3 dagen lekker blijft. Het enige dat je hoeft te doen op de dagen nadat je ‘m vers gemaakt hebt is het kaneelstapelbrood even ‘oppiepen’ in een op lage temperatuur verwarmde oven. Kom, de keuken in!

Voor één kaneelstapelbrood (genoeg voor ruim 10-12 porties)

Voor het deeg

  • 300g bloem (+ 100g extra)
  • 65g suiker
  • 10g gist
  • ½ tl zout
  • 85g zachte boter
  • 80ml melk
  • 60ml water
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 1tl vanille

Voor de vulling

  • 225g suiker
  • 2tl kaneel
  • ½ tl gemberpoeder
  • 85g zachte boter

Verder nodig: mixer met deeghaak – cakeblik – oven voorverwarmen op 175CC (hetelucht)

kaneelstapelbrood

Zo maak je het deeg voor je kaneelstapelbrood

Verwarm de melk, water en boter op laag vuur, tot de boter gesmolten is (niet laten koken!) en laat dan even staan. Meng de bloem, suiker, gist en zout in een grote kom. Doe de losgeklopte eieren en vanille daarbij en meng goed door. Giet er dan het boter/melk mengsel bij en mix dit een minuut of 5 goed door, tot alles is opgenomen. Daarna voeg je de laatste 100g bloem toe en kneed je alles nog een keer goed door. Het deeg blijft wat “nattig” en wordt dus niet één bol deeg. Geen paniek!

Cinnamonbuns, maar dan anders

Doe het deeg in een schone kom, ingevet met een klein drupje olie en laat het – op een warme plek – een uur rijzen, tot het verdubbeld is in volume. Haal het uit de kom op een bebloemd aanrecht en kneed met ongeveer 2 eetlepels bloem het deeg met je handen nog een keer goed door. Laat het dan 5 minuten rusten. In die tijd meng je de suiker, kaneel en gember door elkaar.

kaneelstapelbrood stap 1 repen snijden

Suikerbrood met kaneelvulling

Rol het deeg op een bebloemd aanrecht nu uit tot een rechthoek en smeer het in met de zachte boter. Strooi hier het suiker/kaneelmengsel gelijkt matig over uit. Snijd het deeg in gelijkmatige lange stroken en daarna in vierkantjes. Stapel de vierkantjes per ongeveer 5 stuks op elkaar, zorg dat je ongeveer 6 stapeltjes deeg hebt.

kaneelstapelbrood stap 2

Leg die stapeltjes op z’n kant in het ingevette bakblik. De suiker die van het deeg afvalt tijdens het stapelen doe je op een hoopje bij elkaar en strooi je aan het eind over de bovenkant uit.

kaneelstapelbrood stap 3

Kaneelstapelbrood

Laat alles nu nog een keer, afgedekt met een schone theedoek, 45 minuten rusten en rijzen, op een warme plek. Verwarm in de tussentijd de oven voor. Bak, na het rijzen, je kaneelstapelbrood 30-35 minuten. Je zult zien dat het volume van je stapelbrood dan verder toeneemt.

kaneelstapelbrood klaar Smulpaapje

Controleer met een satéprikker of het deeg door en door gaar is, voor je je baksel uit de oven haalt. Laat even afkoelen, voordat je de randen met een mes vrijmaakt. Serveer als verwenontbijt, of bij de koffie. Yum!

Gepubliceerd op 8 oktober 2016


2 reacties

  1. Caroline schreef:

    Oehh lijkt me heerlijk!
    Even een vraag. Er staat zachte boter en later verwarm je die. Jan je dan ook koude roomboter gebruiken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.