In de keuken met – de mannen van CityGuys
Roger Bloem en JP Schaddé zijn de CityGuys
Voor wie de heren niet kent – en dat is zeer goed mogelijk, aangezien zij een totaal andere doelgroep hebben dan Smulpaapje – stel ik ze eerst even aan je voor. Jean Paul Schaddé (beter bekend als en hierna dus JP), 33 jaar en te herkennen aan zijn trademark snor. Marketingman van beroep.
Ook Roger (32) werkt 4 dagen in de week in de marketing, nu voor online platform Upcoming en daarvoor deed hij voor o.a. Smullers en Burger King.
Uit eten en drinken als baan
In de tijd dat ze nog fulltime in de marketing werkten gingen ze met regelmaat naar werkgerelateerde borrels en daarna nog een hapje eten. Zo ontstond ook het idee om een zomer lang iedere dag naar een ander restaurant te gaan. Toen ze vervolgens steeds vaker om tips werden gevraagd waar je goed kunt (uit) eten en drinken besloten ze die online te gaan verzamelen en werd CityGuys werd geboren.
Urban blog CityGuys
Roger lacht “we schreven destijds voor de visie van CityGuys op waar we goed in zijn. Tja en dat is eten, drinken en ‘social’. In nog geen vier weken nadat we het idee voor de site bedachten ging ‘ie live. Met toen nog maar een artikelen waaronder waar vind je de beste koffie, beste cocktails, beste burgers en waar wordt uit eten uit drinken.”
Toen ook JP een sabbatical nam werd uit eten gaan “werk”. “We werden steeds vaker uitgenodigd voor feestjes, maar het kon wat ons betreft nog beter. Tijd dus ook om een Instagramkanaal erbij te openen. Puur om naar PR bureaus te laten zien wat we deden.”
In de keuken met CityGuys
Op mijn vraag wanneer ze voor de laatste keer gekookt hebben schiet JP onbedaarlijk in de lach; “6 jaar geleden, en waarschijnlijk maakte ik toen eendenborstfilet. Hij legt uit, “zeker toen ik in Amsterdam ging wonen werd steeds vaker gevraagd of ik een hapje mee ging eten. In Amsterdam is dat ook zo makkelijk en betaalbaar dat het geen zin had om boodschappen te doen en die een paar dagen later weer weg te moeten gooien.”
Ook Roger bekent dat de enige keer dat hij het afgelopen jaar kookte was toen hij sushi maakte. Het is dan ook de reden dat dit interview plaatsvindt terwijl iemand anders ons eten klaarmaakt. Roger koos de burgers van de Beef Chief uit.
De beste burgers van Amsterdam
Niet alleen omdat burgers aan de basis liggen van het ontstaan van CityGuys, maar omdat wat hen betreft deze burgers ook echt de beste van Amsterdam zijn (en ik moet heel eerlijk bekennen, de Kimchi burger die ik at was ook echt waanzinnig lekker!)
Nooit thuis
Hoewel ze dan vaak uit eten gaan is hun routine door de week geen chaos, zoals je mogelijk zou verwachten. Er is zelfs een gezamenlijke CityGuys agenda – met dank aan Roger, bekent JP meteen “hij is echt georganiseerder dan ik” – waar alle afspraken instaan. En omdat de site zo’n succes is doen ze die inmiddels samen met nog een aantal vrienden.
Het houdt ook in dat de mannen nooit thuis zijn. Boodschappen doen betekent dat er toiletpapier en wasmiddel wordt gekocht, soms nog koffie. Maar dat is het wel zo’n beetje. Ontbijten doen ze niet, of buiten de deur. In de koelkast dus ook geen enkel vers ingrediënt, maar alleen frisdrank of de inhoud van de goodiebag die ze tijdens events krijgen.
Eten en drinken als verbindende factor
“Er wordt veel gevraagd of we kunnen leven van CityGuys, maar we hoéven er niet van te leven” vertelt Roger. Lachend, “onze baan is onze (enige) structuur, maar omdat we niet hoeven te leven van CityGuys kunnen we ermee blijven doen wat we leuk vinden”.
Gepassioneerd legt hij uit; “CityGuys wil mensen bij elkaar brengen op toffe locaties. Dat kan zijn omdat ze uit eten willen en tips zoeken. Of een date plannen en een gepaste locatie zoeken. Of omdat ze samen met ons tijdens event een drankje willen doen. Ik haal daar echt ontzettend veel energie uit!”
Energie krijgen van wat je doet
“Met Simon, chef van de Beef Chief, hebben we – voorafgaand aan het opengaan van hun pop-up hier (in de Tapmarin op de Van Woustraat in Amsterdam) een event georganiseerd voor CityGuys. Als ik dan na de echte opening van de zaak in het Parool kijk, zie ik daar de foto’s van onze borrel! Dat is wel echt heel gaaf!”
Het leven als generale repetitie voor het laatste avondmaal
Wat wordt geserveerd tijdens de laatste avond van de mannen, vraag ik ze? JP: “alle amuses moeten van de Librije komen, maar daarna zijn er natuurlijk burgers en al onze vrienden. Ik leef sowieso elke dag alsof het mijn laatste dag is.”
Roger: “Als je je begrafenis voorstelt en bedenkt wat je wilt dat mensen daar over je zeggen, moet je nu dus zodanig leven om dat uiteindelijk voor elkaar te krijgen. Schatert, “als ik nu dood zou gaan, zou mijn begrafenis echt een te gezellig feestje zijn.”
Stellingen
Ook voor de mannen een aantal korte stellingen. Die over het thuis koken, waar ze boodschappen doen, hun favoriete keukengadget e.d. – de vragen dus die ik normaal stel – sla ik bij hen voor het gemak even over 😉
Hartig of zoet?
Beiden kiezen volmondig voor hartig
Vlees of vis
JP vindt het een onmogelijke keuze, “Koningsbaars met inktvis at ik deze week. Het was zó geniaal!” Roger gaat zonder twijfel voor vlees. “een burger van vis, daar moet je toch niet aan denken?”
Groente of fruit?
“De groente van (restaurant) Jacobsz, zij kunnen vegetarisch zo goed maken dat ik groente verkies boven fruit”, aldus JP
Favoriete drankje?
“Ligt aan het moment van de dag” volgens JP. Roger verzucht, “dat is niet te kiezen Susan, echt niet” verzucht Roger. “Wij genieten eigenlijk met volle teugen van ieder drankje, maar als ik écht moet kiezen, kies ik voor een cocktail”, aldus JP
Welk restaurant voor je laatste avondmaal?
JP gaat alleen al op basis van de review in het NRC van Joël Broeckaart vorige week dan naar de Librije, waar hij nog nooit eerder at. Maar ook in Amsterdam is er wat hem betreft zo veel geweldige keuze. “Het ligt ook echt aan waar je zin in hebt. Voor burgers absoluut de Beef Chief, maar ook Hoofdstad Brasserie bijvoorbeeld is geweldig!”
Roger vindt het vooral tof dat er inmiddels zo veel chefs in Amsterdam tot zijn vriendenkring behoren. Dat maakt voor hem het ergens gaan eten nog gaver. En dan wordt hij, aan het eind van dit interview, door de Beef Chief zelf gevraagd of hij in augustus mee burgers wil gaan bakken in Londen.
Doen waar je blij van wordt!
Het kan niet duidelijker dan dat zijn hoe de mannen leven voor en door wat ze doen. Het is een genot om te zien, ook als het mijlenver afstaat van mijn eigen wereld (en wellicht die van jou als lezer ook). Maar iedere dag datgene mogen doen waar je het blijst van wordt. Gaver is er toch niet?!
Oh en van de mannen dus ook geen recept, maar ik kan je wel ernstig aanraden om – als je een keer in Amsterdam bent – een burger én de te gekke frietjes van de Beef Chief te gaan eten. Een avond niet koken is ook fijn, toch?!
Waar vind je de Beef Chief?
De burger pop-up in de Tapmarin is voorlopig nog even open (einddatum op dit moment nog niet bekend) en anders vind je de Beef Chief in zn foodtruck op festivals en in de brouwerij van Oedipus, in Amsterdam Noord.
In de keuken met….
In de vorige aflevering spraken we Ramon Beuk. De eerste volgende editie duiken we de keuken in met de mannen van Mister Kitchen!
Gepubliceerd op 6 augustus 2017