Gezond eten tijdens een dagje uit



Gezond Uit_ Paul Blokhuis (Staatssecretaris VWS).jpg
  Staatsecretaris Paul Blokhuis van VWS

Er moet iets veranderen

De zaal was gevuld met een interessante mix van toehoorders: besluitvormers van attractieparken, cateraars, foodies en leveranciers. En iedereen was aanwezig met hetzelfde idee: er moet iets veranderen. Want op dit moment is het aanbod nog zeer schrikbarend eenzijdig: bij de meeste attractieparken bestaan de menu’s uit patat, gefrituurde snacks, ijs en snoep.

Terwijl de bezoeker wel graag ook iets gezonds wil kunnen eten tijdens een dagje uit, 60% van de bezoekers van een dagje uit geeft aan dat ze graag iets gezonds in het aanbod willen zien. Terwijl maar 33% vindt dat er ook daadwerkelijk iets in het aanbod zit dat gezond is.

We zijn toch een dagje uit?

Vanuit de Taskforce Gezond Uit is er veel onderzoek gedaan naar het aanbod van dagattracties en in het bijzonder naar het aanbod voor kinderen. Dat aanbod bestaat nu voornamelijk nog uit snacks. En toch is er wel degelijk een behoefte aan gezond(ere) opties én bezoekers zijn bereid hier iets meer voor te betalen. Positieve afwijking zien we in musea, die een redelijk aanbod hebben. En dierentuinen doen het over het algemeen beter dan pretparken.

Tegelijkertijd draait het ook om de beleving: een dagje uit is iets bijzonders, een feestje. En dit wordt vaak geassocieerd met ‘verwennerij’: oftewel, de dingen die we onszelf vaak ontzeggen en op deze dagen juist wél mogen. Snacks dragen dus bij aan die verwennerij. De uitdaging voor de parken is dus om hetzelfde gevoel te creëren met gezonde(re) opties.

gezond uit_friet.jpg

Zien eten doet eten

Goede voorbeelden nu zie je vooral bij de niet reguliere dagjes uit, zoals festivals en winkelconcepten. Daar wordt vaak al een prachtige verscheidenheid aan eten aangeboden en wordt ingespeeld op de beleving: unieke recepturen, zelf iets kunnen doen qua eten & drinken (bijvoorbeeld je eigen limonade tappen, ingrediënten mengen of groenten plukken) en gerechten aanbieden die naast gezond(er) ook lékker zijn. Door het eten onderdeel te maken van de beleving kan het bijdragen aan de herinnering van het dagje uit.

Goede alternatieven bieden

Het werd duidelijk bij de meeste partijen dat zij graag willen veranderen maar tegelijkertijd een gereserveerde houding hebben want de ongezonde opties zijn geliefd, makkelijk te bereiden en laag in kosten. Het huidige aanbod zal dan ook niet verdwijnen. Wel zijn alle aanwezigen druk bezig om te kijken hoe er in dit aanbod verbeteringen aangebracht kunnen worden: het gebruik van biologische frites, frisdranken met minder suiker, etc.

Kindermenu Efteling bord web2.jpg
  Vernieuwde kindermenu van de Efteling, ism La Place

De grootste uitdaging zit echter in het bieden van goede alternatieven: bijna niemand weet hoe ze dit écht goed aan kunnen pakken en men is bang voor de extra kosten die dit met zich meebrengt. En wat vooral opvalt is dat ze géén idee hebben hoe ze de kindermenu’s op een andere manier kunnen invullen. Wat kinderen echt lekker vinden. Het is dus nu aan de Taskforce Gezond Uit om de dagattracties hierin te adviseren en de noodzaak duidelijk te blijven maken.

Dit kun jij doen!

Maar jij kunt ook iets doen! Ben je naar een attractiepark, dierentuin, museum of een ander dagje uit geweest en viel het gezonde(re) aanbod tegen? Stuur een mail. Vertel wat je van het eten vond, wat je graag aan alternatieven zou zien (vertel wat je kinderen lekker zouden vinden) en wat je belangrijk vindt. Want ook dat draagt bij aan de bereidheid tot verandering. 

Smulpaapje pakt de handschoen op

Het is geen geheim dat ik vanuit Smulpaapje een duidelijke wens heb tot een gezond(er) aanbod tijdens een dagje uit. Ik schreef al eerder hierover, bezocht de verbeterde foodconcepten van de Efteling (die ik later dit jaar opnieuw ga bezoeken) Ik heb inmiddels dan ook met een aantal partijen die ook op het congres aanwezig waren contact opgenomen. Wellicht kan ik met mijn ervaring hen advies geven en suggesties doen voor verbetering van dat aanbod. Het kan namelijk écht heel gemakkelijk. Ik hou je op de hoogte!

Natuurlijk ben ik ook altijd benieuwd naar jouw ervaring en wat jij denkt dat verbeterpunten zijn. Deel je ze met me onder dit artikel? Je input is zeer welkom!

NB. dit artikel werd geschreven Suzanne Visser, die namens Smulpaapje het congres bezocht!

Gepubliceerd op 19 september 2018


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.