Gevlinderde kip van de BBQ



Kip van de BBQ is al heerlijk, maar gevlinderde kip zorgt voor de perfecte BBQ kip. Deze spatchcock chicken is ons nieuwe favoriete BBQ kiprecept.

Er zijn redelijk wat namen voor deze manier van kip bereiden. Roadkill chicken (niet de meest charmante naam, ik weet het) of spatchcock chicken wordt het in het Engels genoemd. Wij noemen het gewoon gevlinderde kip. Als je wilt kun je dat vlinderen zelf doen of je vraagt het je poelier om te doen.

Hoe vlinder je een kip?

Dat vlinderen van een kip is eenvoudiger dan je denkt. Ik zocht voor de zekerheid een filmpje op You Tube op om het zelf te doen. Met een scherp mes ging dat eigenlijk prima. Maar met een wildschaar zal het nóg makkelijker zijn.

Je kunt, nadat je de ruggengraat hebt verwijderd, ook nog het borstbeen eruit halen (wat ik deed) of druk de kip plat met het borstbeen er nog in.

Voor één gevlinderde kip heb je nodig
(genoeg voor 3-4 personen)

1 scharrelkip van ongeveer 1,5 kg
½ hoeveelheid dry rub kruidenmix (recept vind je hier)
zelfgemaakte bbqsaus (recept vind je hier)

Verder nodig: kamado bbq – kernthermometer – kwastje
Bereidingstijd: 15 minuten voor het vlinderen van de kip
BBQ tijd: ongeveer 4 -5 uur

bbq kip

Gevlinderde kip van de BBQ

Als je de kip gevlinderd hebt is het tijd om de barbecue aan te steken. Die hoeft maar op ongeveer 100 C te branden (indirect!) Wrijf de kip in met de zelfgemaakte dry rub kruidenmix en leg de kip met de filets naar boven op het rooster. Kernthermometer in een van de poten en deksel dicht. Nu is het wachten tot je kip ongeveer 62 C is.

BBQ saus met amarene en srirachi

Heeft de kip die temperatuur bereikt dan smeer je ‘m in met de amarene & sriracha bbq saus. Nu laat je de kip garen tot ‘ie 72 C kerntemperatuur heeft. Dat laatste stuk kan best nog even duren, want rond 63 C gaat de kip ‘in the zone’ Hij gaart dan amper, het lijkt alsof er niks gebeurt. Afblijven! Niks doen! Op enig moment gaat de temperatuur weer verder lopen.

BBQ spatchcock chicken

Als de kip 72C kerntemperatuur heeft bereikt is ‘ie perfect gaar en nog sappig. Verdeel de spatchcock chicken in stukken, serveer er lekker wat zelfgemaakte coleslaw bij, een stukje vers brood en klaar ben je!

Gepubliceerd op 19 mei 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
23 juni 2021
 
Pulpo met olijvensaus uit Mi Casa Peru

Dit pulpo gerecht is het perfecte voorbeeld van de veelzijdigheid van de Peruaanse gerechten in Mi Casa Peru. Een aanrader
18 juni 2021
borrelboter Borreltijd
 
Borrelboter met sojasaus & tahin

Een bijzonder smaakvolle boter voor bij de borrel. Deze borrelboter met sojasaus en tahin uit Borreltijd is je nieuwe favoriete borrelhapje!
18 juni 2021
pancakes met aardbeien
 
Weekmenu 2021 – week 25

Ik ga echt ontzettend goed op dit lekkere weer, maar merk wel dat ik ook trek heb in zomerse gerechten. Die vind je dus allemaal in dit nieuwe weekmenu.
16 juni 2021
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
15 juni 2021
vegan gnocchi
 
Gnocchi uit de oven

Vegan eten hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Dat bewijst deze gnocchi uit de oven uit Vegan voor iedereen wel. Ook als je niet 100% vegan eet een aanrader.
14 juni 2021
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.