Gevlinderde kip van de BBQ



Kip van de BBQ is al heerlijk, maar gevlinderde kip zorgt voor de perfecte BBQ kip. Deze spatchcock chicken is ons nieuwe favoriete BBQ kiprecept.

Er zijn redelijk wat namen voor deze manier van kip bereiden. Roadkill chicken (niet de meest charmante naam, ik weet het) of spatchcock chicken wordt het in het Engels genoemd. Wij noemen het gewoon gevlinderde kip. Als je wilt kun je dat vlinderen zelf doen of je vraagt het je poelier om te doen.

Hoe vlinder je een kip?

Dat vlinderen van een kip is eenvoudiger dan je denkt. Ik zocht voor de zekerheid een filmpje op You Tube op om het zelf te doen. Met een scherp mes ging dat eigenlijk prima. Maar met een wildschaar zal het nóg makkelijker zijn.

Je kunt, nadat je de ruggengraat hebt verwijderd, ook nog het borstbeen eruit halen (wat ik deed) of druk de kip plat met het borstbeen er nog in.

Voor één gevlinderde kip heb je nodig
(genoeg voor 3-4 personen)

1 scharrelkip van ongeveer 1,5 kg
½ hoeveelheid dry rub kruidenmix (recept vind je hier)
zelfgemaakte bbqsaus (recept vind je hier)

Verder nodig: kamado bbq – kernthermometer – kwastje
Bereidingstijd: 15 minuten voor het vlinderen van de kip
BBQ tijd: ongeveer 4 -5 uur

bbq kip

Gevlinderde kip van de BBQ

Als je de kip gevlinderd hebt is het tijd om de barbecue aan te steken. Die hoeft maar op ongeveer 100 C te branden (indirect!) Wrijf de kip in met de zelfgemaakte dry rub kruidenmix en leg de kip met de filets naar boven op het rooster. Kernthermometer in een van de poten en deksel dicht. Nu is het wachten tot je kip ongeveer 62 C is.

BBQ saus met amarene en srirachi

Heeft de kip die temperatuur bereikt dan smeer je ‘m in met de amarene & sriracha bbq saus. Nu laat je de kip garen tot ‘ie 72 C kerntemperatuur heeft. Dat laatste stuk kan best nog even duren, want rond 63 C gaat de kip ‘in the zone’ Hij gaart dan amper, het lijkt alsof er niks gebeurt. Afblijven! Niks doen! Op enig moment gaat de temperatuur weer verder lopen.

BBQ spatchcock chicken

Als de kip 72C kerntemperatuur heeft bereikt is ‘ie perfect gaar en nog sappig. Verdeel de spatchcock chicken in stukken, serveer er lekker wat zelfgemaakte coleslaw bij, een stukje vers brood en klaar ben je!

Gepubliceerd op 19 mei 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!