Gevlinderde kip van de BBQ



Kip van de BBQ is al heerlijk, maar gevlinderde kip zorgt voor de perfecte BBQ kip. Deze spatchcock chicken is ons nieuwe favoriete BBQ kiprecept.

Er zijn redelijk wat namen voor deze manier van kip bereiden. Roadkill chicken (niet de meest charmante naam, ik weet het) of spatchcock chicken wordt het in het Engels genoemd. Wij noemen het gewoon gevlinderde kip. Als je wilt kun je dat vlinderen zelf doen of je vraagt het je poelier om te doen.

Hoe vlinder je een kip?

Dat vlinderen van een kip is eenvoudiger dan je denkt. Ik zocht voor de zekerheid een filmpje op You Tube op om het zelf te doen. Met een scherp mes ging dat eigenlijk prima. Maar met een wildschaar zal het nóg makkelijker zijn.

Je kunt, nadat je de ruggengraat hebt verwijderd, ook nog het borstbeen eruit halen (wat ik deed) of druk de kip plat met het borstbeen er nog in.

Voor één gevlinderde kip heb je nodig
(genoeg voor 3-4 personen)

1 scharrelkip van ongeveer 1,5 kg
½ hoeveelheid dry rub kruidenmix (recept vind je hier)
zelfgemaakte bbqsaus (recept vind je hier)

Verder nodig: kamado bbq – kernthermometer – kwastje
Bereidingstijd: 15 minuten voor het vlinderen van de kip
BBQ tijd: ongeveer 4 -5 uur

bbq kip

Gevlinderde kip van de BBQ

Als je de kip gevlinderd hebt is het tijd om de barbecue aan te steken. Die hoeft maar op ongeveer 100 C te branden (indirect!) Wrijf de kip in met de zelfgemaakte dry rub kruidenmix en leg de kip met de filets naar boven op het rooster. Kernthermometer in een van de poten en deksel dicht. Nu is het wachten tot je kip ongeveer 62 C is.

BBQ saus met amarene en srirachi

Heeft de kip die temperatuur bereikt dan smeer je ‘m in met de amarene & sriracha bbq saus. Nu laat je de kip garen tot ‘ie 72 C kerntemperatuur heeft. Dat laatste stuk kan best nog even duren, want rond 63 C gaat de kip ‘in the zone’ Hij gaart dan amper, het lijkt alsof er niks gebeurt. Afblijven! Niks doen! Op enig moment gaat de temperatuur weer verder lopen.

BBQ spatchcock chicken

Als de kip 72C kerntemperatuur heeft bereikt is ‘ie perfect gaar en nog sappig. Verdeel de spatchcock chicken in stukken, serveer er lekker wat zelfgemaakte coleslaw bij, een stukje vers brood en klaar ben je!

Gepubliceerd op 19 mei 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2021
vega curry
 
Weekmenu 2021 – week 38

Het weekmenu geeft je weer inspiratie voor doordeweekse maaltijden, waar het hele gezin van mee geniet. Of je nu voor vega, vis of vleesrecepten kiest.
20 september 2021
appeltaart recept met amandelspijs
 
Appeltaart met frangipane

Een klassieke appeltaartrecept met korstdeeg met een smeuïge frangipane op de bodem. Het is gewoon de lekkerste appeltaart die je kunt bedenken!
16 september 2021
ijs zonder ijsmachine
 
Bananen-aardbei ijs zonder ijsmachine

Toveren met restjes kun je wel aan Yvette van Boven overlaten. Geïnspireerd door haar Van Bovens Leftovers maakte ik er dit ijs mee.
14 september 2021
Zalm teriyaki bowl
 
Zalm teriyaki bowl

Er is niets lekkerder dan eten uit een kommetje. Deze zalm teriyaki bowl is daar geen uitzondering op. Zeker omdat je de teriyaki marinade zelf maakt.
13 september 2021
parelcouscous op Griekse wijze
 
Griekse parelcouscous met pigs in blankets

Een hele makkelijke maaltijd die ideaal is voor drukke dagen. Deze parelcouscous op Griekse wijze is in een handomdraai gemaakt.
10 september 2021
brownie cheesecake
 
Weekmenu 2021 – week 37

Het weekmenu zit weer bomvol makkelijke maaltijden, snelle recepten en inspiratie voor een week lang lekker samen eten.