Bietjes van de barbecue

Bietjes kun je, net als aardappel, geweldig op de BBQ poffen. En als je dan een aantal verschillende soorten kleuren bietjes koopt en die poft is het helemaal een feestje op je bord. Want door de bietjes te poffen krijgen ze een intense, zoete smaak.
Die gepofte bietjes tover je daarna om tot een heerlijke salade, door ze te combineren met feta & geroosterde pijnboompitten. Zo eenvoudig is dit vega BBQ recept dus.
Dit heb je nodig
5 Chioggia bietjes, schil er nog gewoon aan
Aluminiumfolie
voor de bietjessalade
25g feta, of meer/minder naar smaak
2el geroosterde pijnboompitten
2 takjes verse munt, meer/miner naar smaak
1 – 2 el lekkere extra vierge olijfolie
Maldon zeezout en een beetje peper
verder nodig: hete barbecue van ongeveer 200C (of verwarm de oven voor op 200C)
Gepofte bietjes van de barbecue
Om bietjes te poffen wikkel je ze, per stuk, in flink wat aluminiumfolie. Leg ze goed tussen de inmiddels hete kolen, in de barbecue. Laat ze daar minstens half uur liggen en controleer met een vork of ze gaar zijn. Als je ze makkelijk in kunt prikken zijn ze gaar. Zo niet, nog wat langer laten liggen. De uiteindelijke tijd zal afhangen van de grootte van je bietjes. Haal ze, als ze gaar zijn, uit het vuur en laat in de folie nog even rusten.
Bereid je ze in de oven leg de bietjes dan in een ovenschaal, in de voorverwarmde oven en controleer ook hier na een half uurtje.
Salade met gepofte bietjes & feta
Haal de gepofte bietjes dan uit het folie en met een scherp mesje verwijder je voorzichtig de schil. Dit zal door de warmte heel makkelijk gaan. Snijd de bietjes daarna in blokjes en meng met de feta, pijnboompitten en verse munt. Op smaak brengen met extra vierge olie en een beetje grof zee zout. Wil je een wat volle salade, meng er dan nog wat rucola of veldsla door heen.
Gepubliceerd op 3 augustus 2020