Eetsouvenirs – uit Frankrijk



Na ons bezoek aan Engeland en Duitsland eerder dit jaar togen wij onlangs naar Frankrijk, om ons een weekend onder te dompelen in de Champagnestreek. En natuurlijk sleepte ik koelbox en boodschappenkratje mee, want oh la la die Franse supermarchés. Mijn favoriete Franse eetsouvenirs zet ik vandaag voor je op een rijtje!

Boodschappen doen in Frankrijk

Eén groot feest, om boodschappen te doen in Frankrijk. Overal vind je de hyper marchés, waar 65 kassa’s op een rij eerder regel dan uitzondering zijn. Een aantal keer per jaar rijd ik richting Lille, waar bijvoorbeeld een Auchan zit waar je gerust een dag zoet kunt zijn. Dit keer shopte ik ietsie kleiner, bij de Carrefour in Reims. De buit was er niet minder om 😉

Petit Marseillais

Doucheschuim hebben we in Nederland toch ook zul je denken? Klopt, maar niet in de heerlijke geur combinaties van dit merk. Citroen, sinaasappel, amandel, munt. Je kunt het zo gek niet bedenken of jouw favoriete geur zit erbij. En kijk ook eens bij de handzeep, bodylotion e.d. die er van Petit Marseillais zijn.

Rollen deeg

Kruimeldeeg, bladerdeeg, pizzadeeg. Alle supermarkten hebben wel een eigen merk deeg op rol. Ideaal, want je rolt ze uit en legt ze met papier en al zó in de vorm. De rollen deeg gaan bij ons de vriezer in en zijn een perfecte bodem voor een hartige taart, een zoet gebakje of snelle pizza. Let op, ga wel voor de rollen met échte boter erin, in plaats van margarine. Dat verschil proef je!

Peulvruchten

Schappen vol mooie peulvruchten in blik vind je in de Franse supers. Mijn favoriet zijn deze blikken linzen. Heerlijk om te combineren met een stukje confit de canard. Maar ook top in plaats van aardappels of pasta bij de makkelijke maaltijd.

Confit de canard

Ik noemde ‘m al even. Echte verwennerij uit blik. Boutjes eend, in eendenvet. Langzaam warm laten worden in hun eigen vet, dan even kort onder de gril voor een knapperige korstje. En ja kluiven mag! Met vers brood, of uitgebreider met linzen en seizoensgroente. Altijd handig voor een snelle, maar smakelijke maaltijd.

Vis uit blik

Niet alleen zijn ze vaak prachtig om te zien, de kwaliteit is ook hoog. Vis uit blik. Van sardientjes tot makreel. Met allerlei lekkere smaaktoevoegingen. Dit is geen inferieur blikje, maar het begin van een heerlijke maaltijd! Mijn favoriet is de makreel met citroen in zonnebloemolie. Ook lekker bij een borrelplankje.

Canalés de Bordeaux

Liefst haal je deze bij de bakker (zoals links onder op de foto), vers zijn ze toch echt het lekkerst. Maar dat ze hier zelfs in de supermarkt liggen (foto rechts) zegt genoeg over hoe lekker deze vanille/rumcakejes zijn. Ik vond in de supermarkt zelfs de bakvorm ervoor, dus binnenkort een eerste poging om ze thuis zelf te maken

En zo kan ik nog wel even doorgaan

Want in de Franse supermarkt struikel je natúúrlijk over de mooie, betaalbare wijnen. Onze topaankoop was een prachtige Champagne, twee voor de prijs van één. Maar ook schappen vól heerlijke chocola, bijzondere frisdranken en limonadesiropen. Bizarre smaken aan chips. Zelfs de vis- en vleesafdeling is een klein feestje. En vergeet ook niet de uitgebreide groente en fruitafdeling. Wat een variatie!

Kortom, ben je op vakantie in Frankrijk of heb je zin in een dagje uitgebreid foodshoppen, dan kun je je hart ophalen. Een tripje naar de Franse supermarkt is meer dan de moeite waard!

Nog meer tips

Foodie collega Eliane heeft trouwens nóg meer tips voor je, voor de Franse supermarkt. Kijk hier maar eens Mijn overige eetsouvenirs uit oa Duitsland, Italie en Oostenrijk vind je hier. 

Gepubliceerd op 26 september 2015


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]
23 december 2023
 
Terugblik 2023

Al een aantal jaren traditie op de site, een terugblik op het jaar. En wat een jaar was het zeg… Poeh! Ben je er klaar voor? Dan gaan we terug in de tijd!
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!