Chocoladekwarktaart (Zupfkuchen)



Ik vond het maar een rare naam, Zupfkuchen. Ik at ‘in Berlijn waar ze hem Russischer Zupfkuchen noemen. Of het ook een Russische taart is is overigens onduidelijk, de herkomst van de taart is niet bekend. Zupfen is overigens Duits voor toefjes. Een deel van het deeg gaat er namelijk in toefjes als laatste over heen.

Hoe dan ook, deze chocoladekwarktaart is heerlijk en zó gemaakt. Wel goed laten afkoelen, zodat  de kwarkvulling goed kan opstijven. Oh en dit is best een machtige taart, dus snijd de punten niet té groot.

Voor één springvorm 24cm (goed voor 12 stukken)

Voor het deeg

300g bloem
16g bakpoeder
180g suiker
40g cacao
200g zachte boter
2 eieren

Voor de vulling

150g suiker
70g zachte boter
3 eieren
450g volle kwark
200ml slagroom
1 zakje vanillesuiker
mespunt zout

verder nodig: springvorm van 24cm – oven voorverwarmen op 180C

Kwarktaart met chocolade

Voor het deeg zeef je bakpoeder, cacao en bloem bij elkaar. Meng daar de suiker door. Mix boter en eieren tot lichtgeel en meng dat met het bloemmengsel tot een deeg. Hou een kwart apart. De rest verdeel je over de bodem van de ingevette springvorm. Zorg voor een klein opstaand randje 1-2 cm.

Taart met kwarkvulling

Mix de boter met de suiker, tot alles goed is opgenomen. Dan een voor een de eieren erbij mixen. Tot slot kwark, slagroom, vanillesuiker en zout er door mixen. Giet dit op de bodem van je deeg. Het restant van het deeg verdeel je nu in toefjes er over heen. Bak de taart 1 uur in de voorverwarmde oven. Hij is daarna in het midden nog een klein beetje wiebelig.

Zupfkuchen

Laat ‘nu eerst volledig in de vorm afkoelen. Daarna gaat ‘ie nog minstens 2 uur de koelkast in om door en door op te stijven. Snijd daarna in punten en genieten maar!

Gepubliceerd op 22 maart 2016


1 reactie

  1. Rob schreef:

    SUPER ! ********

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.