Chocoladekwarktaart (Zupfkuchen)



Ik vond het maar een rare naam, Zupfkuchen. Ik at ‘in Berlijn waar ze hem Russischer Zupfkuchen noemen. Of het ook een Russische taart is is overigens onduidelijk, de herkomst van de taart is niet bekend. Zupfen is overigens Duits voor toefjes. Een deel van het deeg gaat er namelijk in toefjes als laatste over heen.

Hoe dan ook, deze chocoladekwarktaart is heerlijk en zó gemaakt. Wel goed laten afkoelen, zodat  de kwarkvulling goed kan opstijven. Oh en dit is best een machtige taart, dus snijd de punten niet té groot.

Voor één springvorm 24cm (goed voor 12 stukken)

Voor het deeg

300g bloem
16g bakpoeder
180g suiker
40g cacao
200g zachte boter
2 eieren

Voor de vulling

150g suiker
70g zachte boter
3 eieren
450g volle kwark
200ml slagroom
1 zakje vanillesuiker
mespunt zout

verder nodig: springvorm van 24cm – oven voorverwarmen op 180C

Kwarktaart met chocolade

Voor het deeg zeef je bakpoeder, cacao en bloem bij elkaar. Meng daar de suiker door. Mix boter en eieren tot lichtgeel en meng dat met het bloemmengsel tot een deeg. Hou een kwart apart. De rest verdeel je over de bodem van de ingevette springvorm. Zorg voor een klein opstaand randje 1-2 cm.

Taart met kwarkvulling

Mix de boter met de suiker, tot alles goed is opgenomen. Dan een voor een de eieren erbij mixen. Tot slot kwark, slagroom, vanillesuiker en zout er door mixen. Giet dit op de bodem van je deeg. Het restant van het deeg verdeel je nu in toefjes er over heen. Bak de taart 1 uur in de voorverwarmde oven. Hij is daarna in het midden nog een klein beetje wiebelig.

Zupfkuchen

Laat ‘nu eerst volledig in de vorm afkoelen. Daarna gaat ‘ie nog minstens 2 uur de koelkast in om door en door op te stijven. Snijd daarna in punten en genieten maar!

Gepubliceerd op 22 maart 2016


1 reactie

  1. Rob schreef:

    SUPER ! ********

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!