Chocoladekwarktaart (Zupfkuchen)



Ik vond het maar een rare naam, Zupfkuchen. Ik at ‘in Berlijn waar ze hem Russischer Zupfkuchen noemen. Of het ook een Russische taart is is overigens onduidelijk, de herkomst van de taart is niet bekend. Zupfen is overigens Duits voor toefjes. Een deel van het deeg gaat er namelijk in toefjes als laatste over heen.

Hoe dan ook, deze chocoladekwarktaart is heerlijk en zó gemaakt. Wel goed laten afkoelen, zodat  de kwarkvulling goed kan opstijven. Oh en dit is best een machtige taart, dus snijd de punten niet té groot.

Voor één springvorm 24cm (goed voor 12 stukken)

Voor het deeg

300g bloem
16g bakpoeder
180g suiker
40g cacao
200g zachte boter
2 eieren

Voor de vulling

150g suiker
70g zachte boter
3 eieren
450g volle kwark
200ml slagroom
1 zakje vanillesuiker
mespunt zout

verder nodig: springvorm van 24cm – oven voorverwarmen op 180C

Kwarktaart met chocolade

Voor het deeg zeef je bakpoeder, cacao en bloem bij elkaar. Meng daar de suiker door. Mix boter en eieren tot lichtgeel en meng dat met het bloemmengsel tot een deeg. Hou een kwart apart. De rest verdeel je over de bodem van de ingevette springvorm. Zorg voor een klein opstaand randje 1-2 cm.

Taart met kwarkvulling

Mix de boter met de suiker, tot alles goed is opgenomen. Dan een voor een de eieren erbij mixen. Tot slot kwark, slagroom, vanillesuiker en zout er door mixen. Giet dit op de bodem van je deeg. Het restant van het deeg verdeel je nu in toefjes er over heen. Bak de taart 1 uur in de voorverwarmde oven. Hij is daarna in het midden nog een klein beetje wiebelig.

Zupfkuchen

Laat ‘nu eerst volledig in de vorm afkoelen. Daarna gaat ‘ie nog minstens 2 uur de koelkast in om door en door op te stijven. Snijd daarna in punten en genieten maar!

Gepubliceerd op 22 maart 2016


1 reactie

  1. Rob schreef:

    SUPER ! ********

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!