Chocoladekwarktaart (Zupfkuchen)

Ik vond het maar een rare naam, Zupfkuchen. Ik at ‘in Berlijn waar ze hem Russischer Zupfkuchen noemen. Of het ook een Russische taart is is overigens onduidelijk, de herkomst van de taart is niet bekend. Zupfen is overigens Duits voor toefjes. Een deel van het deeg gaat er namelijk in toefjes als laatste over heen.
Hoe dan ook, deze chocoladekwarktaart is heerlijk en zó gemaakt. Wel goed laten afkoelen, zodat de kwarkvulling goed kan opstijven. Oh en dit is best een machtige taart, dus snijd de punten niet té groot.
Voor één springvorm 24cm (goed voor 12 stukken)
Voor het deeg
300g bloem
16g bakpoeder
180g suiker
40g cacao
200g zachte boter
2 eieren
Voor de vulling
150g suiker
70g zachte boter
3 eieren
450g volle kwark
200ml slagroom
1 zakje vanillesuiker
mespunt zout
verder nodig: springvorm van 24cm – oven voorverwarmen op 180C
Kwarktaart met chocolade
Voor het deeg zeef je bakpoeder, cacao en bloem bij elkaar. Meng daar de suiker door. Mix boter en eieren tot lichtgeel en meng dat met het bloemmengsel tot een deeg. Hou een kwart apart. De rest verdeel je over de bodem van de ingevette springvorm. Zorg voor een klein opstaand randje 1-2 cm.
Taart met kwarkvulling
Mix de boter met de suiker, tot alles goed is opgenomen. Dan een voor een de eieren erbij mixen. Tot slot kwark, slagroom, vanillesuiker en zout er door mixen. Giet dit op de bodem van je deeg. Het restant van het deeg verdeel je nu in toefjes er over heen. Bak de taart 1 uur in de voorverwarmde oven. Hij is daarna in het midden nog een klein beetje wiebelig.
Zupfkuchen
Laat ‘nu eerst volledig in de vorm afkoelen. Daarna gaat ‘ie nog minstens 2 uur de koelkast in om door en door op te stijven. Snijd daarna in punten en genieten maar!
Gepubliceerd op 22 maart 2016
1 reactie
SUPER ! ********