Bastillakip uit Mijn Arabische keuken van Mounir Toub



Als je het boek Mijn Arabische keuken van Mounir Toub doorleest krijg je spontaan van ieder gerecht het water in de mond. Zijn versie van z’n moeders bastilla, hét Marokkaanse koningsgerecht, proefde ik tijdens de boeklancering. Het schreeuwde me toe vanuit zijn boek.

Het is een bijzondere combinatie van hartige en zoete ingrediënten en hoewel de ingrediëntenlijst misschien lang lijkt is het makkelijker te maken dan je denkt. Want echt, als ik het kan…. Neem er wel de tijd voor. Maar geniet er vooral van. Het is héérlijk!

Voor ruim 8 personen

Voor de vulling

½ bos koriander (15g) – fijngehakt
½ bos bladpeterselie (15g) – fijngehakt
1kg kippendijen, zonder bot
750g uienringen
1el zonnebloemolie
3el gemberpoeder
1el kaneelpoeder
zout, peper
5dl kippenbouillon
1 ingelegde citroen
100g rozijnen
6 eieren

Voor de notenvulling

100g gebakken amandelen
70g suiker
1el oranjebloesemwater

Verder nodig

50g roomboter
50ml zonnebloemolie
1pak filodeeg, ontdooid
poedersuiker en kaneel naar smaak

Oven voorverwarmen op 200C

Zo maak je de vulling voor bastillakip

Neem je grootste pan en verhit de zonnebloemolie hier. Bak de uienringen in de olie op laag vuur goudbruin. Als die grotendeels geslonken zijn gaat de kip erbij, die bak je goudbruin mee aan.  Dit kan even duren, reken op een minuut of tien. Bestrooi met gemberpoeder, kaneel, zout en peper en bak een minuutje mee. Kippenbouillon erbij, als ook de koriander en peterselie. Deksel op de pan en een uurtje op zacht vuur laten stoven.

Kip voor de bastilla

Haal de kippendijen uit de bouillon, zet apart en verhoog het vuur. Laat de bouillon tot de helft inkoken. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten. Snijd de schil van de ingelegde citroen (of sinaasappel, in het boek staat zelfs het recept om dit thuis te maken) in flinterdunne reepjes. Voeg, samen met de rozijnen, toe aan de bouillon. De saus bind je nu door, een voor een, de eieren bij de saus te doen en goed te roeren. Laat tot slot de saus nog een minuut of 3 doorkoken en daarna helemaal afkoelen. De kippendijen snijd je in dunne reepjes en gaan bij de saus. Dit deel van de bastilla kun je dus ook heel gemakkelijk alvast een dag van te voren voorbereiden!

Zoet en hartig in één gerecht

Gebruik je hele amandelen rooster die dan even en maal dan met de suiker fijn. Ik gebruikte gemalen amandelen en heb die alleen nog gemengd met de suiker en de oranjebloesem. Zet apart.

Je bastilla samenstellen

Smelt de boter en doe daar de olie bij. Smeer een vel filodeeg in met het mengsel en leg er een ander vel filodeeg bovenop. Smeer ook die in en schep in het midden de notenvulling, maar laat de randen vrij. Ik heb de vulling over 2 pakketjes verdeeld, omdat mijn filodeeg niet groot genoeg was. Dat kan dus ook nog. Op dat notenmengsel gaat weer een laag filodeeg, dat je ook weer insmeert. Daar bovenop gaat het afgekoelde kippenmengsel.

Meer vulling dan je gebruikt

Ik had véél meer kipvulling dan dat ik kwijt kon op mijn filodeeg, vandaar dat ik de helft van mijn kipvulling verdeelde over 2 bastilla’s. Ik had toen nog steeds vulling over. Na een check met Mounir heb ik dat in twee porties ingevroren, zodat ik later nog 2 bastilla’s kan maken. Geen ramp dus als je het niet meteen opmaakt!

Bastilla vouwen is een kunst

Vouw de zijkanten van het deeg naar binnen en smeer ook de zijkanten in met het boter/oliemengsel. Als alles goed is ingepakt draai je de bastilla om en leg je ‘met de gevouwen kant naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Mijn bastilla vouwen leverde een open gat op 😉 Dat heb ik opgelost door daarop nog een vel filodeeg (ingevet) te leggen daar de rest van het deeg omheen te vouwen. Oefening baart kunst, en anders moet je gewoon even creatief zijn 😉

Marokkaans koningsgerecht

Tot slot smeer je de bovenkant van de bastilla ook weer in en bak je ‘20 minuten in een voorverwarmde oven, tot ‘ie goudbruin en krokant is. Presenteer op een mooi bord en bestuif royaal met poedersuiker en kaneel. Het was wat werk, maar de smaak is het méér dan waard!

Gepubliceerd op 2 juni 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.