Bastillakip uit Mijn Arabische keuken van Mounir Toub



Als je het boek Mijn Arabische keuken van Mounir Toub doorleest krijg je spontaan van ieder gerecht het water in de mond. Zijn versie van z’n moeders bastilla, hét Marokkaanse koningsgerecht, proefde ik tijdens de boeklancering. Het schreeuwde me toe vanuit zijn boek.

Het is een bijzondere combinatie van hartige en zoete ingrediënten en hoewel de ingrediëntenlijst misschien lang lijkt is het makkelijker te maken dan je denkt. Want echt, als ik het kan…. Neem er wel de tijd voor. Maar geniet er vooral van. Het is héérlijk!

Voor ruim 8 personen

Voor de vulling

½ bos koriander (15g) – fijngehakt
½ bos bladpeterselie (15g) – fijngehakt
1kg kippendijen, zonder bot
750g uienringen
1el zonnebloemolie
3el gemberpoeder
1el kaneelpoeder
zout, peper
5dl kippenbouillon
1 ingelegde citroen
100g rozijnen
6 eieren

Voor de notenvulling

100g gebakken amandelen
70g suiker
1el oranjebloesemwater

Verder nodig

50g roomboter
50ml zonnebloemolie
1pak filodeeg, ontdooid
poedersuiker en kaneel naar smaak

Oven voorverwarmen op 200C

Zo maak je de vulling voor bastillakip

Neem je grootste pan en verhit de zonnebloemolie hier. Bak de uienringen in de olie op laag vuur goudbruin. Als die grotendeels geslonken zijn gaat de kip erbij, die bak je goudbruin mee aan.  Dit kan even duren, reken op een minuut of tien. Bestrooi met gemberpoeder, kaneel, zout en peper en bak een minuutje mee. Kippenbouillon erbij, als ook de koriander en peterselie. Deksel op de pan en een uurtje op zacht vuur laten stoven.

Kip voor de bastilla

Haal de kippendijen uit de bouillon, zet apart en verhoog het vuur. Laat de bouillon tot de helft inkoken. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten. Snijd de schil van de ingelegde citroen (of sinaasappel, in het boek staat zelfs het recept om dit thuis te maken) in flinterdunne reepjes. Voeg, samen met de rozijnen, toe aan de bouillon. De saus bind je nu door, een voor een, de eieren bij de saus te doen en goed te roeren. Laat tot slot de saus nog een minuut of 3 doorkoken en daarna helemaal afkoelen. De kippendijen snijd je in dunne reepjes en gaan bij de saus. Dit deel van de bastilla kun je dus ook heel gemakkelijk alvast een dag van te voren voorbereiden!

Zoet en hartig in één gerecht

Gebruik je hele amandelen rooster die dan even en maal dan met de suiker fijn. Ik gebruikte gemalen amandelen en heb die alleen nog gemengd met de suiker en de oranjebloesem. Zet apart.

Je bastilla samenstellen

Smelt de boter en doe daar de olie bij. Smeer een vel filodeeg in met het mengsel en leg er een ander vel filodeeg bovenop. Smeer ook die in en schep in het midden de notenvulling, maar laat de randen vrij. Ik heb de vulling over 2 pakketjes verdeeld, omdat mijn filodeeg niet groot genoeg was. Dat kan dus ook nog. Op dat notenmengsel gaat weer een laag filodeeg, dat je ook weer insmeert. Daar bovenop gaat het afgekoelde kippenmengsel.

Meer vulling dan je gebruikt

Ik had véél meer kipvulling dan dat ik kwijt kon op mijn filodeeg, vandaar dat ik de helft van mijn kipvulling verdeelde over 2 bastilla’s. Ik had toen nog steeds vulling over. Na een check met Mounir heb ik dat in twee porties ingevroren, zodat ik later nog 2 bastilla’s kan maken. Geen ramp dus als je het niet meteen opmaakt!

Bastilla vouwen is een kunst

Vouw de zijkanten van het deeg naar binnen en smeer ook de zijkanten in met het boter/oliemengsel. Als alles goed is ingepakt draai je de bastilla om en leg je ‘met de gevouwen kant naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Mijn bastilla vouwen leverde een open gat op 😉 Dat heb ik opgelost door daarop nog een vel filodeeg (ingevet) te leggen daar de rest van het deeg omheen te vouwen. Oefening baart kunst, en anders moet je gewoon even creatief zijn 😉

Marokkaans koningsgerecht

Tot slot smeer je de bovenkant van de bastilla ook weer in en bak je ‘20 minuten in een voorverwarmde oven, tot ‘ie goudbruin en krokant is. Presenteer op een mooi bord en bestuif royaal met poedersuiker en kaneel. Het was wat werk, maar de smaak is het méér dan waard!

Gepubliceerd op 2 juni 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!
7 november 2022
zelf paté maken
 
Paté met pruimen

Zelf paté maken is zo veel simpeler dan je denkt. Deze paté met pruimen komt uit mijn boek Borreltijd en maak ik zelf nog met regelmaat.
2 november 2022
wortelsoep maken
 
Wortel & gembersoep

Wist jij dat wortels er in véél meer kleuren zijn dan alleen oranje. En dat je er met de toevoeging van wat gember een fantastisch lekkere soep mee maakt.
23 oktober 2022
 
Nationale boerenkooldag

De 24e oktober van het jaar is het nationale boerenkooldag. Een mooi moment om mijn 5 favoriete recepten met boerenkool op een rijtje te zetten.
19 oktober 2022
broccolirijst recept
 
Broccolirijst met snijbonen

Een makkelijk recept voor broccolirijst met snijbonen en paddenstoelen. Een perfecte snelle, gezonde maaltijd