Bastillakip uit Mijn Arabische keuken van Mounir Toub



Als je het boek Mijn Arabische keuken van Mounir Toub doorleest krijg je spontaan van ieder gerecht het water in de mond. Zijn versie van z’n moeders bastilla, hét Marokkaanse koningsgerecht, proefde ik tijdens de boeklancering. Het schreeuwde me toe vanuit zijn boek.

Het is een bijzondere combinatie van hartige en zoete ingrediënten en hoewel de ingrediëntenlijst misschien lang lijkt is het makkelijker te maken dan je denkt. Want echt, als ik het kan…. Neem er wel de tijd voor. Maar geniet er vooral van. Het is héérlijk!

Voor ruim 8 personen

Voor de vulling

½ bos koriander (15g) – fijngehakt
½ bos bladpeterselie (15g) – fijngehakt
1kg kippendijen, zonder bot
750g uienringen
1el zonnebloemolie
3el gemberpoeder
1el kaneelpoeder
zout, peper
5dl kippenbouillon
1 ingelegde citroen
100g rozijnen
6 eieren

Voor de notenvulling

100g gebakken amandelen
70g suiker
1el oranjebloesemwater

Verder nodig

50g roomboter
50ml zonnebloemolie
1pak filodeeg, ontdooid
poedersuiker en kaneel naar smaak

Oven voorverwarmen op 200C

Zo maak je de vulling voor bastillakip

Neem je grootste pan en verhit de zonnebloemolie hier. Bak de uienringen in de olie op laag vuur goudbruin. Als die grotendeels geslonken zijn gaat de kip erbij, die bak je goudbruin mee aan.  Dit kan even duren, reken op een minuut of tien. Bestrooi met gemberpoeder, kaneel, zout en peper en bak een minuutje mee. Kippenbouillon erbij, als ook de koriander en peterselie. Deksel op de pan en een uurtje op zacht vuur laten stoven.

Kip voor de bastilla

Haal de kippendijen uit de bouillon, zet apart en verhoog het vuur. Laat de bouillon tot de helft inkoken. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten. Snijd de schil van de ingelegde citroen (of sinaasappel, in het boek staat zelfs het recept om dit thuis te maken) in flinterdunne reepjes. Voeg, samen met de rozijnen, toe aan de bouillon. De saus bind je nu door, een voor een, de eieren bij de saus te doen en goed te roeren. Laat tot slot de saus nog een minuut of 3 doorkoken en daarna helemaal afkoelen. De kippendijen snijd je in dunne reepjes en gaan bij de saus. Dit deel van de bastilla kun je dus ook heel gemakkelijk alvast een dag van te voren voorbereiden!

Zoet en hartig in één gerecht

Gebruik je hele amandelen rooster die dan even en maal dan met de suiker fijn. Ik gebruikte gemalen amandelen en heb die alleen nog gemengd met de suiker en de oranjebloesem. Zet apart.

Je bastilla samenstellen

Smelt de boter en doe daar de olie bij. Smeer een vel filodeeg in met het mengsel en leg er een ander vel filodeeg bovenop. Smeer ook die in en schep in het midden de notenvulling, maar laat de randen vrij. Ik heb de vulling over 2 pakketjes verdeeld, omdat mijn filodeeg niet groot genoeg was. Dat kan dus ook nog. Op dat notenmengsel gaat weer een laag filodeeg, dat je ook weer insmeert. Daar bovenop gaat het afgekoelde kippenmengsel.

Meer vulling dan je gebruikt

Ik had véél meer kipvulling dan dat ik kwijt kon op mijn filodeeg, vandaar dat ik de helft van mijn kipvulling verdeelde over 2 bastilla’s. Ik had toen nog steeds vulling over. Na een check met Mounir heb ik dat in twee porties ingevroren, zodat ik later nog 2 bastilla’s kan maken. Geen ramp dus als je het niet meteen opmaakt!

Bastilla vouwen is een kunst

Vouw de zijkanten van het deeg naar binnen en smeer ook de zijkanten in met het boter/oliemengsel. Als alles goed is ingepakt draai je de bastilla om en leg je ‘met de gevouwen kant naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Mijn bastilla vouwen leverde een open gat op 😉 Dat heb ik opgelost door daarop nog een vel filodeeg (ingevet) te leggen daar de rest van het deeg omheen te vouwen. Oefening baart kunst, en anders moet je gewoon even creatief zijn 😉

Marokkaans koningsgerecht

Tot slot smeer je de bovenkant van de bastilla ook weer in en bak je ‘20 minuten in een voorverwarmde oven, tot ‘ie goudbruin en krokant is. Presenteer op een mooi bord en bestuif royaal met poedersuiker en kaneel. Het was wat werk, maar de smaak is het méér dan waard!

Gepubliceerd op 2 juni 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 september 2023
Vijgen kruimel muffin
 
Vijgen-kruimel muffins

Appel-kruimel muffins kennen we nu wel. Dit eenvoudige recept voor vijgen-kruimel muffins is een perfect recept voor zoete herfsttraktaties.
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!